Investitia care a batut aurul si actiunile in ultimii 16 ani

Investitia care a batut aurul si actiunile in ultimii 16 aniManuela Plapcianu, directorul general al casei de licitatii de arta Artmark, este increzatoare ca o investitie facuta intr-un obiect de arta romanesc prezinta riscuri minime, avand in vedere ca artistii locali sunt puternic subevaluati in prezent.

Plecam de la un nivel atat de jos incat imi este foarte greu sa cred ca am putea asista la surprize, la scaderi puternice de pret sau un <bubble> in sector pe un orizont de timp de 7-10 ani. Pretul care se plateste pentru un artist roman este in acest moment mult sub valoarea reala, arta contemporana romaneasca, artisti consacrati, se pot cumpara cu aceeasi bani pe care ii platim pentru o ora de consultanta la un cabinet de avocatura important”, a declarat Manuela Plapcianu (foto), la o conferinta care a marcat lansarea Indexului Pietei Romanesti de Arta de catre Artmark, in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Indexul monitorizeaza si proceseaza toate vanzarile publice (prin licitatie de arta) din Romania in ultimii 16 ani (1995 – 2010).

Randamentul anual mediu al pietei romanesti de arta a fost de 36% in ultimii 16 ani, mai mare decat randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei in aur, terenuri si valori mobiliare romanesti, mentioneaza oficialii Artmark. Anul trecut randamentul a crescut pana la 40%.

Piata romaneasca de arta a ajuns in 2010 la o valoare de 8,3 milioane euro, cifra fiind estimata ca va urca in acest an pana la 10-15 milioane euro.

Nicolae Grigorescu este cel mai bine vandut pictor roman, tabloul sau „Tarancuta odihnindu-se” fiind licitat pentru suma record de 270.000 euro.

Cine sunt investitorii care mizeaza pe arta

Cine sunt investitorii care mizeaza pe artaManuela Plapcianu spune ca pe langa colectionarii clasici interesati de achizitionarea obiectelor de arta, in piata au inceput sa apara si persoane interesate de o investitie clasica, facuta strict pentru randament. „Dar chiar si acestia devin in timp legati de operele achizitionate si se despart de ele greu, probabil doar daca au nevoie de lichiditati”, a tinut sa adauge directorul Artmark.

Ea afirma ca in urmatorii doi ani vor exista schimbari importante in privinta evaluarii artei contemporane.

„Arta contemporana este inca un santier in constructii. La ultima licitatia de acest fel organizata de Artmark am vazut si ceva semnale imbucuratoare. Un artist de doar 22 de ani a fost vandut cu 35.000 de euro, opera sa fiind ce-i drept una de anvergura, cu dimensiuni similare unei locomotive reale. Cumparatorul a fost cel mai probabil un fond de investitii, avand in vedere potentialul de crestere al unei astfel de picturi”, spune Plapcianu.

De altfel, casa de licitatii mizeaza pe o crestere a pietei romanesti si in conditiile in care tot mai multe fonduri de investitii in arta intra la cumparare. Anul 2011 marcheaza si aparitia primului fond romanesc de acest fel, administrat de SAI Certinvest.

Noua ne plac lucrurile subevaluate iar arta romaneasca se afla in aceasta situatie. Speram sa nu creasca <prea> repede si sa putem aduce investitorilor randamentele propuse”, a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest.

Fondul, care are o tinta anuala de randament de 15%, a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in urma cu o saptamana, interesul investitorilor fiind peste asteptari, potrivit administratorilor.

„Am avut ceva persoane care au venit cu 10.000 – 30.000 de euro din proprie initiativa dupa ce auzisera de acest fond din alte surse de informare, nu direct de la noi. Interesul intial este unul mai bun decat ma asteptam”, mentioneaza Eugen Voicu.

Numarul investitorilor care au facut cel putin o tranzactie pe piata romaneasca de arta in ultimul an este de circa 1.000, in crestere fata de anii trecuti.

„In cadrul licitatiilor organizate avem in jur de 300 – 400 de participanti, iar dintre acestia 70 – 100 liciteaza activ. Nu pot spune ca nu exista o activitate buna in piata, altfel cele sapte case de licitatii existente in Romania nu ar avea din ce sa traiasca”, spune Manuela Plapcianu.

De mentionat insa ca pe langa tranzactiile publice, in Romania se realizeaza si un numar considerabil de tranzactii in afara licitatiilor, potrivit specialistilor din piata, valoarea acestora fiind apropiata celei din piata oficiala.

Sursa imagine: sxc.hu

Investitii in arta la nivel international

Investitii in arta la nivel internationalChina ocupa prima pozitie la nivel global intr-un top al tranzactiilor publice facute cu obiecte de arta. 33% din vanzarile internationale au fost facute in aceasta tara, al doilea loc fiind ocupat de SUA, cu 30% din piata. Pe ultima treapta a podiumului se afla Marea Britanie, cu un procent de 19%, se arata in raportul Thierry Ehrmann – CEO Artprice.

Mai mult decat atat, 88% din arta contemporana este vanduta in China.

Valoarea pietei mondiale de arta si antichitati in 2010 a fost de 43 miliarde euro, in crestere cu 52% fata de anul 2009, an in care efectele recesiunii s-au reflectat cel mai puternic.

Cel mai scump tablou vandut anul trecut este “Nude, Green Leaves and Bust” (foto), apartinand lui Pablo Picasso, acesta fiind licitat pentru 95 milioane dolari.

Sursa imagine: modernism.ro