Imprumutul nu va aduce scaderi la Bursa

Imprumutul nu va aduce scaderi la BursaAcordul stand by pe doi ani cu Fondul Monetar International prevede acordarea pentru Romania a 12,9 miliarde euro, dintr-un pachet total de finantare de circa 20 miliarde euro. Prima transa, de 5 miliarde euro, va fi primita in cateva saptamani, dupa ce intelegerea va fi aprobata de boardul FMI.

Evolutia Bursei in sedinta de ieri a fost mixta. Daca dupa anuntul oficial al imprumutului indicii au scazut usor, la final au incheiat cu aprecieri usoare.

Specialistii consultati de Wall-Street spun ca Bursa nu are de ce sa scada dupa concretizarea imprumutului extern, care aduce argumente in plus pentru diminuarea riscurilor.

”E foarte important sa trecem de momentul zero indus de panica si incertitudinea generalizate. In perioada urmatoare ne putem astepta la evolutii disociate ale actiunilor listate la bursa. De exemplu sectorul ingrasamintelor chimice poate oferi surprize, la fel societatile care anunta plata de dividende”, a declarat Silviu Enache (foto), managerul SSIF KD Capital Management.

Alin Brendea, managerul Prime Transaction, sustine ca BVB nu are de ce sa scada in acest context. „Acest acord ofera argumente in plus pentru diminuarea riscurilor asociate investitiei in Romania. Reducerea riscului de tara ar trebui, cel putin teoretic, sa imprime un interes mai mare pentru activele romanesti”, a explicat el.

In comparatie cu Ungaria, care a contractat un imprumut de la FMI in octombrie 2008, evolutia BVB a fost contrara. Daca Bursa din Budapesta a scazut la aparitia primelor zvonuri, revenind pe cresteri in momentul conretizarii, BVB vine dupa o perioada de aprecieri constante.

„Nu credem ca putem face comparatii intr-o perioada atat de agitata si imprevizibila ca cea pe care tocmai o traversam. Nu cred ca avem motive sa ne asteptam la scaderi prin prisma semnarii unui acord cu FMI”, a continuat Brendea.

Totusi, atat conjunctura interna cat si contextul mondial sunt diferite pentru cele doua state. „ Pentru Romania imprumutul FMI are rol de asigurare a stabilitatii, acest semnal transmis in exterior poate fi de bun augur”, sustine Enache.


Pe termen lung, factorul deciziv va fi modul de utilizare a banilor

Pe termen lung, factorul deciziv va fi modul de utilizare a banilorEfectele imprumutului in economia reala pe termen lung vor depinde de modul in care sunt utilizatii banii de catre autoritati.

„Pe termen lung va fi important cum vor fi folositi acesti bani si cum vor decurge relatiile cu Fondul in urmatoarele luni. Avem certitudinea ca Fondul va face evaluari periodice care vor constitui un semnal important pentru investitori starini. In acest sens autoritatile romane vor trebui sa evite riscul de a-si asuma masuri care ar putea frana dezvoltarea economica in urmatoarea perioada”, crede Alin Brendea (foto).

El sustine ca acest impumut poate tine echilibrele macroeconomice in marje controlabile. „In aceste conditii pretul scazut al activelor romanesti, din prezent, ar putea sa reprezinte un argument suficient de solid pentru a trezi un interes suficient de mare pentru investitori straini, astfel incat acestia sa revina pe piata romaneasca. Evolutia Bursei din ultimele doua saptamani ar putea pleda in acest sens”, a continuat el.

Silviu Enache nu spera intr-o revenire a investitorilor straini din acest motiv, mai ales ca ei se orienteaza catre investitile mai putin riscante.
„Cu sau fara imprumut ca Romania face parte din Europa de est, perceputa o piata volatila, nelichida si riscanta. Vom asista la investitii pe sectoare cu potential ridicat care pot beneficia in plus de finantari europene”, a continuat managerul KD Capital Management.

El sustine ca este nevoie de o eficientizare cheltuielilor bugetare pentru ca efectele pozitive ale acestui imprumut sa fie vizibil. In plus, Enache sustine ca sectorul privat are nevoie de o repozitionare iar piata de capital, ca „provider” de instrumente de finantare si investitie, ar trebui sa fie mai accesibila pentru a fi utilizata mai des de catre mediul de afaceri.

Bursa a crescut ieri, pe o lichiditate modesta

Bursa a crescut ieri, pe o lichiditate modestaBursa de la Bucuresti a revenit pe crestere in a doua parte a sedintei de ieri, in ton cu marile piete europene, indicele BET incheind sedinta cu un avans de 2,5%, in vreme ce actiunile societatilor de investitii financiare s-au scumpit in medie cu 0,21%.

In sedinta de tranzactionare, lichiditatea pietei a fost de 4 milioane de euro, mai mult de 3,9 milioane fiind realizate pe piata principala.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,51%, pana la 2.429,69 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,19%, pana la 1.557,00 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,21%, pana la 11.121,92 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,88%, pana la 4.924,60 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,22%, pana la 230,03 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 3,72%, pana la 361,51 puncte.

Actiunile Petrom (SNP) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta, de 4,16 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 2%, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 3,39%, in urma unor schimburi de 3,43 milioane lei.

Titlurile BRD s-au ieftinit cu 0,8%, pe o lichiditate de 1,55 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Moldova (SIF2) au insumat 1,54 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 1,38%, pana la 0,44 lei.

Pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a crescut cu 1,51% iar actiunile SIF Oltenia (SIF5) au captat o lichiditate de 894.800 lei si s-au mentinut la 0,50 lei.



Efectele imprumutului se vor resimti in 6-12 luni

Efectele imprumutului se vor resimti in 6-12 luniAdi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest este de parere ca preturile din piata incorporeaza deja informatia privind acordul cu FMI. El crede ca asistam mai degraba la o reasezare a pietei, avand in vedere cresterile mari din ultima perioada, directia marilor burse fiin esentiala si pe viitor.

„Efecte directe potentiale ale acordului cu FMI asupra bursei le vom vedea cel mai repede undeva peste minim 6-12 luni cand, in conditiile in care nu ne vom incadra cheltuielile publice in limitele impuse de FMI si vor exista premisele suspendarii acordului, cu siguranta ca putem vedea si efecte adverse asupra principalelor cotatii bursiere”, a declarat Lupsan, pentru Wall-Street.

In ce priveste apetitul investitorilor straini pentru titlurile de la BVB, brokerul se asteapta chiar la intrari ale unor jucatori nerezidenti cu inclinatii speculative.

„Volumele tranzactionate in ultimele sedinte ne arata o crestere a interesului unor jucatori mari si pentru actiunile romanesti. Pe de alta parte, intrdevar perspectiva acestui acord va tine pentru mult timp fondurile nerezidente care vizeaza achizitia de actiuni pentru orizonturi mai lungi de timp”, a continuat el.

In urma acestui imprumut, economia romaneasca va fi nevoita sa se ajusteze la nivelul principalilor indicatori macroeconomici.

Vom avea o scadere a PIB-ului accentuata in acest an, un deficit bugetar excesiv, o balanta de plati fragila ceea ce va duce la cresterea semnificativa a costului vietii in Romania pentru urmatorii ani, crede directorul adjunct al Intercapital.

„Efectele se vor resimti pe termen lung si cred ca va fi nevoie de multi ani pentru a ajunge la o dinamica a consumului similara anului 2008”, sustine el.

In opinia sa, piata de capital are o singura sansa: sa invete din greselile pe care le-a facut in anii trecuti. „Doar asa vom reusi sa iesim mai repede din pionierat si sa ne apropiem ca dimensiune de alte piete similare din regiune”, a conchis Lupsan.