Constanta ar putea sa scape de balamucul" arhitectural

Dupa mai bine de zece ani de la aprobarea actualului Plan de Urbanism General, Constanta se confrunta cu un real „bazar" arhitectural, o continua pendulare intre valoare si istorie, pe de o parte, si kitsch si paradox, de cealalta parte, scrie Ziua de Constanta.

Municipalitatea constanteana anunta inca din 2010 ca are in lucru un nou Plan de Urbanism General (PUG) al orasului, potrivit publicatiei citate.

Iasi: Dascalu a inchiriat 4.000 mp din Palas catre retaileri locali

Iasi: Dascalu a inchiriat 4.000 mp din Palas catre retaileri localiPe langa marile branduri internationale care si-au anuntat deja prezenta in cadrul ansamblului arhitectural multifunctional Palas, peste 30 de agenti economici locali au incheiat parteneriate pentru spatii in cel mai mare proiect urbanistic local, scrie Evenimentul Regional al Moldovei.

Peste 4.000 mp din cadrul Palas sunt deja inchiriati catre retaileri locali.

Dan Hanganu: In Cluj e mai greu de construit decat in Canada

Clujul are bogatie arhitecturala mostenita, cel mai discutat nou obiect construit al orasului, stadionul, este caracterizat de sobrietate si de unitate in dezvoltare, iar reconversia fostei fabrici de mobila Libertatea poate fi o provocare pentru arhitecti, considera Dan Hanganu, arhitect invitat sa faca parte din comisia de evaluare a proiectelor propuse pentru terenul din zona garii, potrivit publicatiei Ziua de Cluj.

“La noi, in Canada, a devenit obligatoriu prin lege sa implementezi solutii care tin de arhitectura «verde». Trebuie sa ai acoperis «verde», etc. Exista si faimosul LEED (sistem de certificare a cladirilor verzi - n. red.), care urmareste exploatarea inteligenta a resurselor, reutilizarea anumitor materiale, ce se intampla cu deseurile. Toate lucrurile acestea au un numitor comun: bunul simt”, afirma arhitectul, citat de Ziua de Cluj.

Sursa foto: Ioana Tohat/Ziua de Cluj