Producatorii romani din industriile de imbracaminte si incaltaminte intampina dificultati mari in angajarea oamenilor calificati, deficitul de personal specializat fiind principala provocare pe care o identifica la unison cei prezenti la evenimentul Fashion ROute, organizata de wall-street.ro.

"Cea mai mare provocare este forta de munca, oamenii calificati. La mine nu vine nimeni sa se angajeze, pentru ca, la standardul de calitate pe care il cer, nici nu vor sa traga o ata. La mine, 260 de euro costa cea mai ieftina geanta, iar un pret mediu este de 400 de euro. Eu vreau ca angajatii mei sa lucreze la nivelul la care cumparatorii sa simta ca merita sa plateasca 400 de euro pentru o geanta", a declarat Otilia Flonta, fondator Otilia Flonta, unul dintre pionierii in domeniul productiei de accesorii din piele din Romania, dupa ce a infiintat la sfarsitul anilor ’90 brandul de genti Anna Rinaldi.

Potrivit acesteia, personalul specializat in domeniul marochinariei este imbatranit, se apropie de pensie, iar tinerele generatii nu sunt atrase de ideea de a lucra in acest sector.

"Masinistele, de exemplu, se apropie de pensie. Noi am discutat la ministere, putem sa facem proiecte impreuna, insa fara rezultate, pentru ca tanara generatie nu vrea sa faca productie", a adaugat Flonta.

Si Cristina Batlan, unul dintre fondatorii producatorului romani de incaltaminte si accesorii Musette, recunoaste deficitul de forta de munca, insa considera importanta implicarea actorilor din mediul privat in cresterea nivelului de calificare a personalului.

In acest sens, Musette va infiinta anul viitor o scoala de calificare a fortei de munca din Husi, zona in care detine o fabrica cu 250 de angajati.

De asemenea, antreprenoarea Cristina Batlan este de parere ca putinii specialisti din Romania ar trebui sa fie platiti cu salarii mai mari, indiferent de domeniul lor de activitate.

Cristina Batlan

"Trebuie sa ne permitem sa platim oamenii mai bine, pentru a fi interesati sa lucreze in domeniu. (...) Daca nu sunt multi muncitori calificati, atunci aceia care sunt trebuie platiti bine. De exemplu, daca un tamplar este specializat, acesta trebuie sa castige la fel de bine ca un medic, nu trebuie sa existe diferente", a accentuat Cristina Batlan (foto mai sus).

Si Florin Cucu, director general Sofiaman, producator de pijamale si articole de casa, admite ca cea mai mare provocare din prezent este forta de munca cu calificare, ceea ce a determinat compania sa investeasca in calificarea personalului.

"Clar este o problema de forta de munca si orice producator, din orice domeniu, are lipsa privind forta de munca calificata. Si noi am facut eforturi pentru a ne perfectiona oamenii si pentru a-i scolariza, pentru a produce corect produsele noastre. (...) Mai mult, am incercat si sa lucram pe mai multe cai, sa imbunatatim performanta prin automatizari, sa putem produce mai mult cu aceeasi oameni", a explicat Cucu.

Conferinta Fashion ROute este organizata de publicatia wall-street.ro. Partenerii evenimentului sunt Miniprix, Answear si MKOR Consulting iar sponsorii sunt Vivo! si Custom Soft.

Credit foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri