Wall-Street.ro lanseaza “Profesionistii in Investitii”, o noua emisiune saptamanala marca Wall-Street TV, in care vom aborda subiecte actuale din piata financiara, in fiecare marti, cu invitati interesanti din domeniu. Invitatul primei editii este Bogdan Dragoi, presedinte si director general la SIF Banat Crisana, alaturi de care am discutat subiecte de interes precum trecerea la statutul de piata emergenta, dezvoltarea bursei locale si planurile SIF1.

Bogdan Dragoi spune ca piata de capital se vede cu un potential foarte mare de crestere, daca va fi introdus mixul de masuri potrivit pentru a creste numarul de emitenti si volumele de tranzactionare.

“Piata locala are potential. In acest moment sunt prea putine firme listate, lichiditatea este cazuta si o mare parte dintre investitori sunt de tip buy&hold. Daca vor fi adoptate masurile potrivite, piata ar putea creste”.

Desi subiectul anului pare a fi trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta, presedintele SIF 1 spune ca mai sunt multe de facut pana la acel moment.

“Expertii din piata spun ca listarea Hidroelectrica este pasul catre piata emergenta. Din punctul meu de vedere, nu este suficienta o tranzactie foarte mare. Si cand faci o analiza, extremele se elimina iar Hidro este o astfel de extrema. Consider ca ar trebui facuti si alti pasi pentru a atinge criteriile de piata emergenta: mai multi emitenti, un mix mai mare de investitori care sa creeze volum”.

Acesta compara procesul de crestere a bursei cu masurile guvernamentale: cresterea economica ideala este prin generarea de investitii, care sa creeze locuri de munca si astfel crestere economia. Acelasi traseu se aplica si in piata de capital: listarea de companii genereaza volume si astfel putem deveni piata emergenta.

Educatia, esentiala pentru dezvoltarea pietei

Insa, listarea de companii private trebuie sa treaca intai de reticenta managerilor si antreprenorilor romani, care nu par sa priveasca bursa ca pe o optiune reala de finantare.
Bogdan Dragoi spune ca aceasta bariera se poate sparge doar prin educatie. Acesta subliniaza ca inclusiv din discutiile avute cu diversi manageri, majoritatea aleg bancile comerciale ca banci comerciale, foarte putini bancile de investitii sau investitorii strategici si aproape nimeni piata de capital.

Trebuie sa exploatam povesti de succes. Am vazut reactii pozitive dupa emisiunea de obligatiuni realizata recent de un start-up pe piata AeRo. In plus, avem discutii cu profesori de la ASE pentru a realiza prezentari sau chiar cursuri dedicate, astfel invat viitorii manageri sa invete din facultate despre alternativa pietei de capital”, a mai spus Dragoi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri