10. Intrare surpriza pentru Romania in topul Forbes

10. Intrare surpriza pentru Romania in topul ForbesUltimul clasament realizat de revista americana Forbes include mai multi miliardari ca niciodata (1.210), cu averi cumulate de 4,5 trilioane de dolari. Dinu Patriciu si Frank Timis - pentru prima oara in clasament - sunt cei doi romani prezenti in topul Forbes.

Frank Timis, romanul cu afaceri in minerit si extractia de titei, apare pe pozitia 1057 in clasamentul Forbes, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari.

Clasamentul Forbes include un numar record de miliardari, 1.210, comparativ cu varful anterior, inregistrat in 2008, de 1.125 de miliardari. Dintre cei 214 nou-intrati in top, 54 provin din China iar 31 din Rusia. Regiunea Asia-Pacific a avut pentru prima oara mai multi miliardari decat Europa. Iar Moscova a depasit New York-ul, devenind orasul cu cei mai multi miliardari (79, comparativ cu cei 58 din New York).


9. Un roman a refuzat un job pentru ajutorul de la stat

9. Un roman a refuzat un job pentru ajutorul de la statUn om de afaceri din Dublin s-a declarat socat dupa ce un roman i-a refuzat oferta de munca, pentru un salariu semnificativ mai mare decat cel minim pe economie, spunandu-i ca prefera sa traiasca din banii primiti ca ajutor social de la stat.

Romanul, care este casatorit si are copii, i-a spus ca se califica pentru mai multe tipuri de ajutor social, fiind somer de doi ani. Omul de afaceri i-a oferit un loc de munca in domeniul intretinerii automatelor de cafea, pentru un salariu de 28.000 de euro pe an.

Salariul minim pe economie in Irlanda este de aproape 16.000 de euro pe an.





8. Familia Tarsea iese dintr-un business de peste 100 mil. euro

8. Familia Tarsea iese dintr-un business de peste 100 mil. euroLiviu Tarsea, presedintele companiei de paza si securitate G4S Romania, parte a grupului danez G4S, cu afaceri anuale de 109 milioane de euro pe piata locala, a parasit organizatia la sfarsitul lui 2010. Cu banii pe care i-a primit in urma tranzactiei, Tarsea vrea sa puna bazele unui business de consultanta in domeniul pazei si protectiei, precum si a unei afaceri de cash management.

Si Alice Tirsea a plecat din companie, saptamana trecuta, “pentru a se dedica unor proiecte personale".



7. Investitiile imobiliare ar putea creste cu 30%

7. Investitiile imobiliare ar putea creste cu 30%Volumul investitiilor in proprietatile comerciale din Romania s-a ridicat la peste 290 milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 140% fata de 2009. Pentru acest an, cel mai pesimist scenariu indica o crestere de 30%, in timp ce un scenariu optimist arata un plus de 60%.

In 2010, 89% din volumul total al tranzactiilor importante pe segmentul imobiliar din Romania a apartinut investitorilor straini. Cele mai reprezentative tranzactii au fost realizate de New Europe Property Investments (South Africa) si Immoeast (Austria).

6. Amenda pentru proprietarii care nu si-au asigurat casele

6. Amenda pentru proprietarii care nu si-au asigurat caseleProprietarii de locuinte care nu au incheiat o asigurare obligatorie sau facultativa pana la 15 ianuarie anul curent, intra sub incidenta legii 260/2008 si pot fi amendati, in ciuda faptului ca autoritatile au anuntat amanarea aplicarii amenzilor.

In aceste conditii, proprietarii care nu si-au incheiat o polita obligatorie sau facultativa sunt pasibili de amenda, cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

5. RCS&RDS a luat de la banci sute de milioane de euro

5. RCS&RDS a luat de la banci sute de milioane de euroCompania de comunicatii RCS&RDS, controlata de omul de afaceri Teszari Zoltan, a incheiat recent doua acorduri de finantare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindicalizat in valoare de 125 milioane euro.

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD- Groupe Société Générale, in calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV in calitate de agent de credit si co-ordonator si agent pentru garantii.

In cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizata de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC si Unicredit Tiriac Bank in calitate de aranjori mandatati principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, in calitate de agent de credit si Unicredit Tiriac Bank in calitate de agent pentru garantii.

4. Agenda deschiderilor H&M

4. Agenda deschiderilor H&MPrimul magazin al retailerului suedez H&M va fi inaugurat pe 25 martie, ora 11.00, in AFI Palace Cotroceni Mega Fun, va fi dispus pe 2 etaje, cu o suprafata totala de aproximativ 1.700 de metri patrati si va avea aproximativ 60 de angajati. Pe sistemul “ziua si deschiderea” la doar o zi diferenta va fi deschis si magazinul din Unirea Shopping Center, care va ocupa o suprafata de 2.500 mp si va avea o echipa formata din 80 de angajati.

Deschiderea magazinului H&M din Baneasa Shopping City este planificata pentru 31 martie, iar magazinele din Plaza Romania si Bucuresti Mall se vor deschide pe 8, respectiv 15 aprilie. Primul magazin H&M din afara Bucurestiului se va deschide la Brasov, in Unirea Shopping Center, pe data de 29 aprilie 2011.

In ziua deschiderii fiecarui magazin, primii 100 de clienti vor primi un Fashion Card in valoare de 80 lei, care va putea fi folosit in orice magazin H&M din Romania, a anuntat retailerul.

3. Romanii pierd din puterea de cumparare

3. Romanii pierd din puterea de cumparareInflatia anuala a crescut semnificativ in februarie, la 7,6% comparativ cu 6,99% cat era in ianuarie, pe fondul unei majorari neasteptat de mari la preturile alimentelor. Datele statistice privind inflatia i-au luat prin surprindere si pe economisti, care estimau ca inflatia anuala va urca doar pana la 7,3% in februarie.

Preturile din economie s-au scumpit in februarie, in ansamblu, cu 0,77%, potrivit datelor prezentate de Institutul de Statistica. Alimentele au fost cele care s-au scumpit cel mai mult in luna februarie, cu 1,76%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au avansat cu doar 0,27%, iar preturile serviciilor aproape au stagnat, avansul fiind de 0,03%.

In cazul in care companiile nu vor majora salariile cu rata inflatiei, puterea de cumparare a populatiei se va reduce, fapt ce va afecta in sens negativ consumul. Mai mult, din cauza inflatiei si a cheltuielilor in crestere cu alimentele sau alte bunuri, capacitatea de economisire a unei parti a populatiei va scadea.

2. A treia putere economica a lumii, zguduita de cutremur

2. A treia putere economica a lumii, zguduita de cutremurSeismul puternic in largul coastei de nord-est a Japoniei nu a cauzat doar valuri tsunami, incendii si alunecari de teren, ci si efecte imediate in mediul economic si de afaceri.

Astfel, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci saptamani.

De asemenea, cutremurul din Japonia a lovit si companiile de asigurari. Munich Reinsurance si Swiss Reinsurance Co, doua dintre cele mai mari companii de asigurare din lume, au inregistrat scaderi ale cotatiilor de pe bursele europene.

1. Guvernatorul BNR este optimist

1. Guvernatorul BNR este optimistRomania a intrat intr-un nou ciclu de crestere economica, dar "trebuie sa se grabeasca incet" pentru ca poate ajunge foarte usor la aceeasi experienta traumatizanta, de a fi obligata sa faca noi corectii, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a subliniat ca Romania se afla dupa doi ani de corectie economica dureroasa si ca exista date care arata ca aceasta corectie majora este sustenabila.

El a mentionat ca datele arata ca potentialul de investitii straine directe este de circa 4-5% din PIB, sume care ar putea fi utilizate pentru finantarea deficitului extern, alaturi de fondurile comunitare absorbite.