10. Cu banii de la FMI, rezerva BNR a crescut cu 1,7 mld. euro

10. Cu banii de la FMI, rezerva BNR a crescut cu 1,7 mld. euroRezervele valutare au crescut in februarie cu 1,7 miliarde euro (6%) fata de luna precedenta, la 29,739 miliarde euro. Astfel, In luna februarie au fost inregistrate intrari de 3 miliarde euro, reprezentand transele a 3-a si a 4-a aferente acordului stand-by incheiat cu Fondul Monetar International, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si venituri din administrarea rezervelor internationale.

Iesirile s-au ridicat la 1,3 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si plati din contul Comisiei Europene.

9. Fara impozit anticipat pe profit

9. Fara impozit anticipat pe profitImpozitul anticipat pe profit nu va fi introdus in acest an, scutirea urmand sa fie mentinuta in urma unor modificari care vor fi aplicate Codului Fiscal.

Premierul Emil Boc a explicat ca, in urma unor discutii pe care le-a avut cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a luat hotararea sa fie aplicata scutirea la plata anticipata a impozitului pe profit si in 2010, in acest sens urmand sa fie introduse unele modificari ale Codului Fiscal.

Plata anticipata a impozitului pe profit ar putea falimenta peste 100.000 de firme

8. Industria si agricultura, singurele cu cresteri in PIB

8. Industria si agricultura, singurele cu cresteri in PIBStatisticile detaliate privind PIB-ul din trimestrul al patrulea indica o contractie in aproape toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti fata de trimestrul similar din 2008, singurele exceptii fiind industria, cu un avans de 4%, si agricultura, cu 0,7%.

Cea mai importanta scadere - de 15,9% - a avut loc in constructii. De asemenea, a fost inregistrata o scadere de 12,5% in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii.

7. Incasari de 1,3 mld. lei din impozitul minim

7. Incasari de 1,3 mld. lei din impozitul minimStatul a incasat 1,3 miliarde lei (307 milioane de euro) in 2009 din impozitul minim, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.

El a oferit ca exemplu celor 160.000 de firme care si-au suspendat activitatea in 2009, din care cea mai mare parte (72%) erau deja inactive si nu isi depusesera bilanturile pe 2008. Alte 10% dintre acestea aveau o cifra de afaceri sub 100 de euro.

6. Contrabanda arde buzunarele greilor din tutun

6. Contrabanda arde buzunarele greilor din tutunConform unui studiu realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru din 2009. Ca urmare, cotele de piata ale principalilor jucatori au fost afectate. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda a crescut de la 3,8 in ultimul trimestru din 2008 pana la 5,9 lei in ianuarie 2010. Spre comparatie, pretul mediu al unui pachet de tigarete este de 9,9 lei pe piata legala.

5. Cat mai costa o locuinta

5. Cat mai costa o locuintaFebruarie a continuat cu noi ieftiniri in Bucuresti si in Constanta, arata un studiu imobiliare.ro, evolutie diferita insa in celelalte orase mari din tara, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi sau Brasov.

Cu o scadere de aproape 2% fata de luna ianuarie si de 18.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata imobiliara din Bucuresti ramane in continuare cea mai activa din tara. Astfel, pentru luna februarie, Indicele imobiliare.ro arata o valoare de 1.300 euro/mp.

n Brasov, in luna februarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 951 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 1,6% fata de luna ianuarie. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2009, se inregistreaza totusi o scadere de -15.4%.

4. Criza din Grecia, noi date

4. Criza din Grecia, noi datePremierul grec George Papandreou a inceput vineri, 5 martie, un turneu de cinci zile in Luxemburg, Berlin, Paris si Washington, dupa ce masurile de austeritate suplimentare, ce ar urma sa permita economii de 4,8 miliarde euro, au provocat mari proteste in Grecia.

In acest context, Jean-Claude Juncker, presedintele ministrilor de finante din zona euro ( Eurogroup), a declarat ca nu crede ca vor fi necesare ajutoare exterioare in cazul Greciei, tara care nu va fi lasata insa "singura" in incercarea de a reduce deficitul record.

In schimb, presedintele bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca ar fi nepotrivit ca Grecia sa primeasca ajutoare de la Fondul Monetar International (FMI).

3. Mariaj pe piata de mezeluri

3. Mariaj pe piata de mezeluriCaroli Foods Group si Campofrio Food Group au anuntat semnarea acordurilor de fuziune a operatiunilor celor doua companii, in forma unui joint venture, in Romania si teritorii invecinate care includ Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Ucraina si Turcia.

Acest joint venture va crea cea mai mare companie de pe piata produselor din carne procesata din Romania, cu o cota de piata cumulata de peste 16% si o cifra de afaceri care depaseste 120 milioane de euro. In timp ce Romania va ramane principala piata de desfacere, noul joint venture intentioneaza sa isi dezvolte prezenta si in zona Europei de Sud-Est.

2. Ce plafoane au bancile in Prima Casa 2

2. Ce plafoane au bancile in Prima Casa 2Pentru cea de-a doua etapa a programului Prima Casa au trimis oferte 21 de banci, valoarea totala a plafonului solicitat depasind cu aproximativ 50% plafonul total, de 700 de milioane de euro, alocat pentru anul 2010.

Programul va demara imediat dupa semnarea ordinului comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri.

1. Dacia Duster, pe piata

1. Dacia Duster, pe piataDacia Duster poate fi comandat in oricare din cele 100 de showroom-uri Dacia. Modelul este disponibil in Romania de la 10.500 de euro (TVA inclus) in versiunea 4x2 si de la 12.300 de euro (TVA inclus) in versiunea 4x4.

Masina e disponibila in trei versiuni de echipare: Duster, Ambiance si Laureate. In cazul versiunii de echipare Laureate, pretul pentru varianta 4X4 ajunge la 15.600 euro.

Cat de mare e bataia pe Dacia Duster cu zero publicitate