5. Transparenta si costuri mici

5. Transparenta si costuri miciCosturile mici si urmarirea transparenta a banilor din cont reprezinta unul din motivele pentru care pensiile private facultative (pilonul III) sunt unele dintre cele mai avantajoase metode de economisire disponibile pe piata romaneasca, la ora actuala.

Dintre cele 13 fonduri de pensii facultative de pe piata, majoritatea percep un comision din contributii intre 3% si 5% (maximul prevazut de lege), insa la aceasta data numai doua dintre fonduri au acest comision situat la nivelul maxim de 5%. Cat despre comisionul de administrare perceput din activele fondului, acesta este cuprins intre 0,091% si 0,195% pe luna, fata de un maxim legal de 0,2% pe luna. De asemenea, fondul suporta toate celelalte comisioane (tranzactionare, audit, depozitare, altele).

Despre celelalte costuri gasiti informatii aici.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat Romania (APAPR) actualizeaza in permanenta informatiile utile privind costurile si comisioanele de administrare. Mai mult, in ceea ce priveste transparenta, cea mai mare parte din clientii acestor produse au la dispozitie mai multe metode de a-si verifica si urmari contul personal de pensie privata, alaturi de istoricul contributiilor virate. Doi administratori, ING Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Pensii Private, ofera aceasta facilitate online, restul oferind aceste servicii prin departamentele specializate in relatia cu clientii.

Dezavantajul pensiilor facultative, din aceasta perspectiva, este limitarea contributiilor ce poti fi virate la maxim 15% din salariul brut lunar al participantilor. Cu cat contributia este mai mica, cu atat pensia este mai scazuta la finele perioadei de contributii.

4. Efort minim de economisire pe termen lung

4. Efort minim de economisire pe termen lungCa sa intelegem cat mai bine avantajele acestui produs de economisire, trebuie sa intelegem modul de functionare asa cum spun specialistii: depinde pentru ce economisesti, pentru ce strangi banii respectivi.

O pensie privata este un produs dedicat economisirii pe termen lung, prezentand o anumita comoditate pentru client, intrucat angajatorul poate vira lunar banii in numele participantului, fara efortul acestuia. Ceea ce este important de stiut este ca daca vreti sa folositi banii inainte de pensionare, atunci probabil trebuie sa apelati la altfel de produse de economisire, intrucat cel putin deocamdata pensiile facultative nu permit accesul la economiile realizate inaintea varstei de 60 de ani.

In cazul pensiilor facultative, sumele acumulate de participant in contul personal nu pot fi retrase inainte de retragere din piata muncii. Aici intervine partea educationala a pilonului III, prin aceasta regula participantul neputand folosi banii acumulati pentru alt scop decat „cumpararea” viitoare a unui produs de pensie privata (renta viagera, anuitate etc.).

Mai mult decat atat, odata stabilita contributia, suma poate fi retinuta si virata de catre angajator, fara efortul angajatului. Liber-profesionistii isi pot vira singuri contributia. De asemenea, contributia are un regim foarte flexibil, ea putand fi majorata, redusa, intrerupta si reluata, dupa posibilitatile de economisire ale participantului.

3. Deductibilitatea fiscala

3. Deductibilitatea fiscalaPensiile private facultative reprezinta singura forma de economisire care are, conform legii in vigoare, o deductibilitate fiscala in limita a 400 de euro pe an. In aceasta limita, contributiile virate la fondul de pensii facultative sunt deductibile de la plata impozitului pe venit. Daca atat individul, cat si angajatorul sau decid sa contribuie (angajatul este singurul beneficiar al acelor sume!), limita de deductibilitate este cumulata, adica se poate ajunge la 800 de euro pe an, cate 400 pentru angajat si angajator.

De exemplu, asigurarile de tip unit-linked (asigurari cu componenta investitionala) sau fondurile mutuale nu au acest avantaj fiscal si asta in contextul in care toate studiile recente si toti jucatorii din piata atrag atentia ca facilitatile fiscale sunt principalele masuri care pot fi luate de stat in vederea incurajarii economisirii in randul populatiei.

Din pacate insa, regimul deductibilitatii este incomplet: contributiile virate la pensia facultativa sunt exceptate de la plata impozitului pe venit / profit, dar nu si din baza de calcul a contributiilor sociale, neajuns pe care atat CSSPP, cat si APAPR spera sa il poata elimina in viitorul apropiat, prin amendarea legislatiei specifice.

2. Randamentele atractive

2. Randamentele atractiveDesi perioada de investitii, de la lansarea din luna mai 2007 si pana in prezent, a fost scurta, fondurile de pensii private facultative au obtinut randamente investitionale suficient de atractive, fapt ce constituie unul din cele mai mari atuuri in piata, mai ales in actualul context economico-financiar international.

Fondurile de pensii facultative au obtinut un randament mediu de 12,97% pe primele noua luni ale acestui an si de 13,18% in ultimul an, in timp ce inflatia a fost de 4,94%. Astfel, toate aceste rezultate depasesc semnificativ inflatia din aceeasi perioada de referinta facand din pensiile facultative un produs atractiv.

Randamentele tuturor fondurilor de pensii private sunt prezentate si actualizate permanent la rubrica Rezultate fonduri de pe site-ul asociatiei de profil (APAPR). Cele 13 fonduri de pensii facultative de pe piata au ajuns la sfarsitul lunii septembrie 2009 la aproape 179.000 de participanti si active nete in administrare in valoare de 172,6 milioane de lei (41,1 milioane de euro).

In prezent, clientii fondurilor facultative au de ales intre 13 fonduri active pe aceasta piata, existand si produse cu profil diferit de risc, pentru clientii cu mai mult sau mai putin apetit de risc investitional. Pe piata exista 2 fonduri cu risc redus (investitii foarte conservatoare), 1 fond cu risc ridicat (investitii dinamice, pondere mai ridicata de plasamente in actiuni) si 10 produse de risc mediu – o oferta variata, pentru toti participantii.

1. Venituri decente la pensie

1. Venituri decente la pensiePensia de stat si pensia obligatorie nu sunt suficiente pentru venituri decente la batranete, arata studii publicate recent. In urmatorii 30-40 de ani, raportul mediu pensie de stat – salariu mediu pe economie se va reduce cu circa 20 de procente la nivelul statelor UE, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

In Romania, aceasta ar putea insemna ca pensia de stat ar putea acoperi in 2050-2060 doar 20% din salariul mediu pe economie si un procent semnificativ mai redus decat ultimul salariu al fiecarui individ. In completare, nivelul redus de contributii virate catre Pilonul II “nu poate face miracole in vederea obtinerii unui nivel adecvat de pensie din sistemul privat”, dupa cum afirma reprezentantii APAPR.

Pilonul I al pensiilor de stat va deveni in urmatoarele decenii, pe fondul evolutiei negative a demografiei, nesustenabil.

Pilonul II, desi prezinta randamente foarte bune (fondurile de pensii obligatorii au obtinut un randament mediu de 13,61% pe primele noua luni ale acestui an si de 17,4% in ultimele 12 luni), nivelul contributiei strict reglementat, inghetat in 2009 si cu perspective incerte in viitor, nu are instrumentele necesare asigurarii unei pensii mari.

Astfel, din motivele prezentate mai sus, pensia facultativa este mai mult decat o necesitate, este normalitatea spre care sistemul de pensii din Romania tinde. De altfel, modelul multipilon de pensii, care fost a creat si implementat cu ajutorul Bancii Mondiale, presupune, pe langa pensia de stat si componenta privata obligatorie, si contirbutia la un al treilea pilon facultativ, in vederea asigurarii unui trai decent la batranete.