Cazul Petrom Service: Sechestru pe 81 de case, terenuri, conturi, ambarcatiuni

Procurorii Parchetului instantei supreme au dispus sechestru asigurator asupra a 81 de imobile - terenuri, apartamente, restaurante, spatii comerciale, masini, ambarcatiunui, conturi bancare - in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost retinuti pentru fraudarea Petrom Service SA.

Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu au fost retinuti pentru 24 de ore, luni, de procurorii Parchetului instantei supreme, care vor cere arestarea lor preventiva pentru delapidarea Petrom Service SA si spalare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de peste 83 de milioane de euro, sume din patrimoniul Petromservice SA fiind transferate, prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, respectiv Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro), conform Mediafax.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare) pentru recuperarea prejudiciului.

In dosar au fost efectuate, sub aspect probator, inclusiv cereri de asistenta judiciara internationala (comisii rogatorii) al caror rezultat a fost comunicat in octombrie 2011.

Rezultatele comisiilor rogatorii au aratat pana in prezent ca, in unele situatii, revanzarea actiunilor a avut loc dupa trei zile, iar pretul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decat pretul platit.

"Avand in vedere ca valoarea la bursa a unei actiuni reprezinta valoarea de piata a acesteia, iar informatia este publica si orice persoana interesata poate achizitiona titlul de valoare la acest pret, diferenta dintre pretul platit de SC Petromservice SA si valoarea de bursa a actiunilor, in cuantum de 83.163.165 de euro, reprezinta prejudiciul produs societatii si, indirect, actionarilor minoritari, precum si bugetului consolidat al statului, in calitate de creditor al acesteia. Banii erau transferati prin operatiuni de tip carusel, iar in cadrul acestora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In alte situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati, in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat 5 plati diferite", precizeaza Parchetul instantei supreme.

Cercetarile au fost derulate cu sprijinul tehnic si operativ al Serviciului Roman de Informatii si al ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei Generale de Politie a municipiului Bucuresti.

Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a Petromservice a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor. Probatoriul administrat a aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan si Gheorghe Supeala
, fost director general al petrom Service, au fost audiati, luni, de procurori si ulterior retinuti.

Procurorii continua audierile de persoane.

Sorin Ovidiu Vintu este judecat in doua dosare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa si, respectiv, pentru santajarea lui Sebastian Ghita.

Liviu Luca, care este si prim-vicepresedintele CNSLR-Fratia, a fost pus sub invinuire, in 4 octombrie, de procurorii anticoruptie in legatura cu semnarea unui contract de management de catre o societate a confederatiei sindicale cu o firma timisoreana privind preluarea in administrare a patrimoniului confederatiei sindicale.

De semenea, Liviu Luca a fost audiat in calitate de martor de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu privind favorizarea lui Nicolae Popa. Numele lui Liviu Luca in ancheta privind fuga lui Nicolae Popa - condamnat in lipsa la 15 ani de detentie pentru pagubirea a 300.000 de investitori la FNI - este legat de un transfer bancar, cont pentru care era imputernicit sa opereze.

Liviu Luca are actiuni la Realitatea Media SA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri