Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în vizită la Nairobi, că peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România, adăugând că ţara noastră poate să facă "mult mai mult", transmite Agerpres.

"Am facilitat deja exportul a peste 30 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina către pieţele globale. Foarte multe din aceste produse au ajuns, evident, în state din Africa. Însă, eu cred că putem să facem mult mai mult şi, de aceea, am decis să fac acest turneu african care începe astăzi, în mod natural şi meritat în Kenya", a arătat Iohannis.

El a subliniat că este nevoie "de o abordare pe mai multe paliere, pentru a lămuri lucrurile mult mai bine".

"De aceea, am şi insistat să avem o strategie românească pentru Africa, de aceea am venit personal cu echipa mea ca să începem nişte demersuri foarte solide, gândite nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung", a arătat Iohannis, evidenţiind nevoia de "colaborare concretă la nivel guvernamental".

Cu prilejul vizitei la Nairobi au fost semnate, marţi, patru documente de colaborare bilaterală. Preşedintele Iohannis a evidenţiat, în acest context, nevoia de colaborare în domeniile educaţiei şi comerţului.

"Toţi vorbim despre situaţii de criză, despre războaie şi alte evenimente foarte nedorite şi iată că am discutat astăzi cu preşedintele Ruto cum suntem noi implicaţi. România este implicată în mai multe zone din Africa cu forţe armate pentru păstrarea sau restabilirea păcii. Kenya este, de asemenea, implicată în Africa şi mai nou, cum a explicat domnul preşedinte, şi în Haiti", a detaliat Iohannis.

Preşedintele William Ruto a vorbit despre modul în care ţara sa, dar şi întreaga regiune au fost afectate de războiul din Ucraina.

"Războiul din Ucraina a creat o situaţie foarte gravă în Africa de Est şi în întreaga regiune africană", a afirmat preşedintele kenyan, referindu-se inclusiv la criza alimentară şi creşterea preţurilor.

Potrivit lui Ruto, este nevoie de fonduri suplimentare pentru sprijinirea comunităţilor şi agriculturii.

Vizita de stat în Kenya este prima etapă din turneul în Africa pe care îl efectuează preşedintele Klaus Iohannis. Turneul african mai cuprinde vizite de stat în Tanzania şi în Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), precum şi o vizită oficială în Senegal.

Sursa foto: Administratia prezidentiala

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri