Un inginer din Deva, Corneliu Birtok-Baneasa, intentioneaza sa intre pe piata piselor auto cu un filtru de aer care creste puterea motorului cu pana la 10% si reduce consumul de carburant cu 10-15%, dispozitiv inventat si brevetat de el, si premiat la saloane internationale de inventica.

"Lucrez in asociere cu mai multe firme pentru realizarea unui stoc de aproximativ 200 de filtre supraaspirante, dupa care voi solicita Registrului Auto Roman certificatul de omologare pentru acest produs. Sper ca pana la sfarsitul anului sa finalizam toate procedurile de aplicare catre Registru, dupa care vom trece la productia de serie, pentu piata libera. Putem incepe productia imediat ce vom obtine aprobare de la autoritati, intrucat liniile de de fabricatie sunt deja puse la punct", a declarat Birtok-Baneasa.

El a explicat ca, pe langa functia principala de filtrare, produsul sau creste viteza aerului absorbit, preraceste aerul si mareste coeficientul de umplere al filtrului, potrivit Mediafax.

"Filtrele supraaspirante sau multifunctionale ofera o alta dinamica a aerului care circula prin acestea si sunt adaptate la forma conductelor de admisie, ceea ce le face potrivite pentru 80% dintre motorizarile de pe piata", a spus inginerul.

El spune ca odata montat filtrul, puterea motorului creste cu 8-10%, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15%.

"De exemplu, motorul un automobil care are filtrul supraaspirant are la 2.600 de turatii pe minut aceeasi putere cu al unuia la 3.000 de turatii, dar cu filtru conventional", a adaugat Birtok-Baneasa.

Inginerul a castigat cu inventia sa premii la soaloanele de inventica din Geneva, Moscova, Kuwait si Romania.

Printre inventiile sale, cu care a castigat peste 20 de premii si distinctii nationale si internationale, se numara si un "Dispozitiv dinamic de transfer al aerului" care scade consumul de carburant si emisiile poluante.

Corneliu Birtok-Baneasa are 33 de ani si a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, sectia Autovehicule Rutiere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Ce facultati aleg sa studieze tinerii din Romania. Ce cauta companiile