Reprezentantii producatorului suedez de masini, Volvo AB, au anuntat, luni, ca acesta ar putea prelua fabricantul de masini de constructie chinez, Lingong, posibil chiar in cursul acestei luni, tranzactie in valoare de cel putin 123 de milioane de dolari.

"Intr-o prima faza, am cazut de acord ca Volvo sa devina actionar majoritar al Lingong", a declarat, preluat de NewsIn, directorul executiv al companiei Shandong Lingong Machinery. "Aceasta intelegere ar putea fi incheiata spre sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii septembrie", a mai spus el, adaugand ca Volvo nu va face, in viitorul apropiat, schimbari majore pentru gama de produse Lingong sau in cadrul echipei manageriale, in cazul in care se ajunge la un acord.

Conducerea Lingong a anuntat, luna trecuta, ca se afla in negocieri pentru o asociere cel mai posibil cu Volvo. Prin planul dezbatut in prezent, Volvo, al doilea producator de camioane din lume, ar putea achizitiona peste 51% din capitalul Lingong, a mai declarat reprezentantul chinez, fara a da alte detalii. Aceasta achizitionare, in cazul in care se va efectua, ar putea valora peste 123 de milioane de dolari, potrivit calculelor Reuters, bazate pe capitalul total Lingong, de aproape doua miliarde de yeni. Pretul solicitat de la Volvo ar putea fi mai mare, din moment ce astfel de tranzactii necesita, adesea, o valoare suplimentara, fata de valoarea totala a capitalului achizitionat.

Printre gigantii internationali care si-au exprimat interesul pentru compania Lingong, cu sediul in provincia chinezeasca Shangong, s-au numarat Caterpillar si Komatsu, a mai afirmat un membru al consiliului director Lingong. Administratia din Beijing cheltuieste miliarde de dolari pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce alimenteaza cererea pentru instalatii de constructii si atrage companii precum Terex sau Hyundai.

In octombrie anul trecut, grupul Carlyle a preluat controlul celui mai mare producator de utilaje din China, Xugong Group Construction Machinery, contra sumei de 375 de milioane de dolari, prin care a depasit oferta facuta de Caterpillat, in cadrul uneia dintre cele mai mari licitatii publice din China.