Volkswagen AG, cel mai mare producator auto european, a anuntat ca 3.500 de muncitori au optat pentru disponibilizari cu salarii compensatorii, ca urmare a eforturilor companiei de a reduce numarul angajatilor in vederea scaderii costurilor, informeaza Rompres. Presedintele financiar Dieter Poetsch a declarat ca muncitorii au fost de acord cu planul de concedieri.

Din luna iunie, pentru aproximativ 85.000 de muncitori au fost oferite salarii compensatorii de la 41.000 euro la 250.000 euro, aceste sume depinzand de salariul fiecaruia si de vechimea in munca. Oferta este valabila pana la data de 30 iunie 2007. Compania a apreciat ca fiind prea devreme sa estimeze cati angajati vor accepta oferta.

Constructorul auto german a semnat un acord cu autoritatile rusesti pentru construirea primei uzine din Rusia, in care va investi 370 milioane euro, unde a anuntat ca va angaja 3.500 de persoane la noul centru de productie. Constructorul german a anuntat si construirea unui model auto specific pentru piata rusa.

Skoda Octavia va fi primul model asamblat la aceasta uzina, dar Volkswagen urmareste, de asemenea, producerea modelelor sale Polo, Passat, Tuareg, precum si un model special pentru piata rusa. Ford, GM, Renault si Kia produc deja autovehicule in Rusia, iar Toyota si GM incep constructia unui centru de productie la Sankt-Petersburg.

Volkswagen a atins cota de 10% din piata europeana, livrand in primul trimestru aproximativ 416.000 unitati, informeaza un comunicat al companiei.

In luna februarie, producatorul german a avertizat, dupa inregistrarea unor profituri nete de 1,1 miliarde euro, in anul 2005, asupra posibilitatii disponibilizarii a 20.000 de angajati, pana in anul 2009, in vederea majorarii beneficiilor. Anuntul a venit dupa rezultatele preliminare asupra profiturilor nete pentru anul trecut, de 1,1 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), peste estimarile de 834 milioane de euro (998 milioane de dolari) ale analistilor economici.

Valoarea actiunilor Volkswagen a crescut cu aproape o jumatate de procent la bursa din Frankfurt, ajungand la 63,63 euro (81,51 dolari).