Producatorul de componente auto Delphi ar putea solicita constructorului auto General Motors (GM), fosta companie-mama a firmei, despagubiri de 26 miliarde dolari, potrivit informatiilor funizate de un comitet al actionarilor unui tribunal din New York, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Comitetul actionarilor Delphi, aflat in faliment, acuza GM de reducerea capitalului firmei in anul 1999, cand a fost realizata desprinderea producatorului de componente auto. Acuzatiile actionarilor nu se opresc aici, GM fiind invinuit ca a transmis firmei o serie de fabrici neperformante, cu activitati ineficiente, datorii la fondurile de pensii si costuri ridicate asociate fortei de munca. "Relatia si comportamentul fraudulos adoptat de GM referitor la debitori, inainte si dupa desprindere, a produs pagube importante debitorilor, proprietatilor detinute de acestia, si, in special, actionarilor Delphi", a acuzat organizatia actionarilor.

Conform afirmatiilor facute de reprezentantii Delphi, producatorul ar fi preluat de la GM costuri ridicate privind salariile si alte beneficii acordate angajatilor o data cu solicitarea protectiei falimentului, in octombrie 2005. In luna martie, compania si-a anuntat intentia de a inchide 21 din cele 29 de fabrici din Statele Unite, unde angajatii sunt organizati in sindicate, sa disponibilizeze aproximativ 26.000 dintre acestia, cat si sa renunte la activitatile neprofitabile sau mai putin importante.

In baza unor acorduri incheiate intre Delphi, sindicate si GM, mai multe mii de angajati au acceptat pensionarea anticipata in urma anuntului de restructurare a producatorului de componente auto. General Motors, care a contribuit la finantarea programului de disponibilizare, a solicitat despagubiri de ordinul miliardelor de dolari din partea Delphi.

Pentru a permite continuarea planului de restructurare Delphi, porducatorul in cauza, GM si sindicatele continua negocierile pentru a ajunge la un acord privind salariile, beneficiile, conditiile de munca oferite angajatilor. Constructorul auto a anuntat anterior ca rezolvarea situatiei de la Delphi va majora costurile companiei cu o suma cuprinsa intre 5,5 miliarde dolari si 12 miliarde dolari. Daca actionarii Delphi vor primi acordul instantei de judecata pentru solicitarea de daune, General Motors a declarat, prin purtatorul de cuvant, Gina Proia, ca grupul se va apara impotriva acuzatiilor aduse de comitet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri