Pe 20 mai 2018 intra in vigoare Ordonanta de Urgenta 14/2017, care prevede ca o masina va avea suspendata inmatricularea (interzicerea temporara de a circula si de a utiliza un vehicul pe drumul public), dar va figura in continuare inmatriculata pe numele proprietarului in baza de date a DRPCIV.

Pentru a verifica starea de inmatriculare a vehiculului puteti accesa site-ul drpciv.ro sectiunea servicii online/ stare inmatriculare. Informatiile pe care trebuie sa le completati pentru a afla daca vehiculul pe care il conduceti are interdictie temporara de a circula pe soselele din Romania sunt o adresa de e-mail, seria de sasiu si numarul de inmatriculare.

Inmatricularea vehiculelor va putea fi suspendata in urmatoarele cazuri:

- atunci cand cumparatorul nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii
- atunci cand ITP-ul a expirat

Interdictia de a circula cu un vehicul va fi data atunci cand:

- masinile nu corespund din punct de vedere tehnic
- masinile nu au asigurare RCA
- masinile au inmatricularea suspendata

Soferii care vor circula in continuare cu o astfel de masina risca atat o amenda pentru lipsa Inspectiei Tehnice Periodice valabile, cat si una pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, deci 5.800 de lei.

Amenzi de circulatie 2018

Chiar daca salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei si ar fi trebuit sa conduca automat la amenzi mai mari (n.r. Codul rutier prevede ca un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie), Guvernul a decis ca punctul-amenda sa ramana la 145 de lei anul acesta.

clasa I: doua sau 3 puncte-amenda (290 - 435 lei);
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda (580 - 725 lei);
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda (870 - 1.160 lei);
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda (1.305 - 2.900 lei;);
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 - 14.500 lei).

Radierea auto din oficiu

Printr-o alta modificare adusa OUG 195/2002 se instituie reglementarea radierii din oficiu a vehiculelor in urma notificarii primite de la autoritatile competente din tara sau din celelalte state membre UE, precum si de la persoanele juridice autorizate, care atesta faptul ca vehiculul a fost definitiv scos din uz.

Photo by why kei on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri