Montarea unui acumulator nou pe o masina second-hand pare o operatiune simpla, insa nu este deloc asa. Ai nevoie de chei potrivite si de atentie pentru a nu face un scurt. Regula numarul 1 - nu scoate niciodata intai borna (+) si nu umbla la borne cu motorul pornit.

"Daca scoateti intai borna (+) riscati scurtcircuitarea bateriei si poate si a altor sigurante, cum este cea pentru unitatea radio".

Un alt lucru foarte important este sa nu umblati la bornele bateriei auto cu motorul pornit, pentru ca este la fel de periculos pentru masina precum scoaterea bornei (+). Scoateti cheia din contact si asigurati-va ca este oprit si radioul.

Pentru a inlocui un acumulator sau pentru a-l lua in casa pentru a fi reincarcat, asigura-te mai intai ca ai cheile potrivite pentru a demonta suportul care il tine fix si pentru a scoate bornele. Nu are sens sa scoti bornele atata timp cat nu ai cele necesare pentru a scoate si suportul.

Majoritatea modelelor europene au acumulatorul la vedere in partea stanga a motorului, insa sunt si cazuri in care gasiti bateria auto in portbagaj (modele BMW diesel), sub scaunul pasagerului, sau langa parbriz sub un capac din plastic.

Cum demontati o baterie auto. In ce ordine scoatem bornele?

De regula, bornele bateriilor sunt prinse cu piulite de 10 mm, in timp ce suporturile au piulite de 10 mm sau 13 mm. Sunt si cazuri in care aveti nevoie de o surubelnita in cruce. Unele masini nu mai au suportul de fabrica care tine fixa bateria asa ca pot fi diverse improvizatii, deci uitati-va inainte de a scoate bornele.

Dupa demontarea sistemului de fixare a bateriei, deconectati mai intai borna (-). Aceasta este de obicei conectata la caroserie. Asigurati-va ca nu o sa va incurce cand scoateti bateria, incercati sa ii gasiti o pozitie langa baterie.

Acum puteti deconecta fara griji borna (+). Daca bateria auto are un maner, puteti sa o ridicati de acesta pentru a o inlocui cu un acumulator nou. Tineti minte care este pozitia corecta a bateriei. Cand o inlocuiti, borna (+) trebuie pusa tot la (+).

Cum montez o baterie noua

Procedura de conectare a unei baterii auto noi este in sens invers celei de deconectare. Deci mai intai conectati borna (+), apoi borna (-), iar la final fixati bateria in suport. Bornele trebuie sa le strangeti cat puteti de bine, ca sa nu existe joc. Daca nu aveti suficienta putere, folositi un clicket.

Atunci cand comandati un alt acumulator tineti cont de amperajul recomandat de producator si de dimensiuni, intrucat daca bateria noua este mai inalta sau mai lunga s-ar putea sa nu mai incapa in suport. Nu lasati bateria nefixata in suport. Amperajul noului acumulator trebuie sa fie egal sau mai mare decat al celui pe care il inlocuieste, insa niciodata mai mic.

Majoritatea magazinelor vor opri o taxa, in jur de 30 de lei, pentru a preda acumulatorul vechi, insa sunt si magazine online care nu percep aceasta taxa. Nu aruncati bateria auto veche la gunoi, aceasta trebuie predata la un centru pentru reciclare. Este un produs daunator pentru mediu, contine plumb, acid, etc.

Sursa foto: By ESB Professional / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri