Ponturi pentru șoferi: cum economisești, fără să renunți la siguranță

Văzută în alte vremuri ca un lux, mașina personală nu mai este de multă vreme apanajul pasionaților, iar rolul ei în viața de zi cu zi a devenit indispensabil. Cu un cost al carburantului și al consumabilelor tot mai mare de la an la an, întreținerea unei mașini este un capitol important al bugetului fiecăruia dintre noi.

O bună administrare a costurilor asociate cu deținerea unui automobil te poate ajuta să economisești sume importante de bani, fără un efort prea mare. Astfel, nu doar că vei putea mări valoarea economiilor lunare, dar vei ajunge din ce în ce mai rar în atelierul mecanicului și te vei bucura pentru mai mult timp de automobilul tău.

Verifică starea mașinii constant

Probabil că și tu ai obiceiul de a te urca în mașină în grabă și de a pleca oriunde ai treabă, cu siguranța că starea ei tehnică este impecabilă. Aceasta este o cale sigură de a trece cu vederea multe probleme tehnice ascunse, care pot ieși la iveală exact când te aștepți mai puțin. Înainte de a te așeza la volan, verifică rapid în ce stare se prezintă discurile de frână, descoperă dacă există vreun pneu la o presiune nepotrivită și, dacă mașina ta nu este neapărat nouă, folosește joja specială pentru a vedea nivelul uleiului. Nu în ultimul rând, din când în când ascultă motorul la relanti, pentru a detecta eventualele zgomote parazitare.

Încheie asigurarea CASCO la cel mai avantajos preț

Cheltuielile unui șofer nu sunt nici puține și nici ușor de neglijat, iar asigurarea CASCO reprezintă una dintre cele mai costisitoare. Din fericire, ai la dispoziție un calculator CASCO foarte intuitiv, ce îți permite să obții tarifele online, să plătești securizat, cu ajutorul cardului bancar, dar și să primești instant polița, direct pe mail. Înainte de a decide care este polița ce ți se potrivește cel mai bine, ai posibilitatea de a studia ofertele comparative online, fără costuri suplimentare. Beneficiezi astfel de prețuri avantajoase la încheierea poliței ce te apără de avarii accidentale, parțiale sau totale, precum și de furtul parțial sau total al vehiculului asigurat.

Planifică-ți inteligent rutele

Cu toții cunoaștem sentimentul de entuziasm pe care îl avem înainte de fiecare roadtrip către destinația unei vacanțe. Dacă în aceste momente suntem preocupați să ne planificăm cât mai bine traseul și opririle, nu avem nicio scuză pentru a nu aplica acest truc și în viața de zi cu zi. Schițarea unui itinerariu cât mai exact, cu ajutorul aplicațiilor de mobil disponibile, ne va salva resurse majore de timp și de carburant, exact acolo unde contează: în traficul urban, unde mașina este pusă cel mai greu la încercare.

Citeste si:
68% dintre români preferă mașina personală ca mijloc de transport
68% dintre români preferă...

Nu încălzi inutil motorul

Dacă încă mai ai obiceiul anacronic de a tura mașina pe loc, în sezonul rece, înainte de a începe o deplasare, ar fi cazul să renunți la această practică. Motoarele moderne dispun de sisteme care optimizează procesul de ardere a carburantului și care garantează funcționarea optimă chiar și în primele minute de după pornire. Încălzind propulsorul după metoda veche, vei suprasolicita circuitele acestuia și vei vulnerabiliza blocul motor, riscând să deteriorezi iremediabil mașina. Nu în ultimul rând, vei crește total artificial consumul de carburant.

Aplică un condus anticipativ

Este cunoscut faptul că un condus lipsit de excese de sportivitate te va ajuta să menajezi plăcuțele de frână, suspensiile sau motorul și chiar să eviți accidentele ușoare, costisitoare și cronofage. Mai mult decât atât, un condus anticipativ te va ajuta să menții un consum ponderat de carburant. Ce înseamnă asta? Vei schimba treptele de viteză mai devreme, selectând mereu cea mai mare treaptă posibilă. Ridică piciorul de pe pedala de accelerație, când transmisia este cuplată, și vei obține un consum instantaneu de 0 litri la 100 km. Poți aplica acest procedeu când te apropii de semafor sau când cobori o pantă.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta în demersul tău de a face economii, dar nu te vor aduce în situația de a accepta compromisuri legate de confort.

Citeste si:
Brașovul va avea încă 25 de troleibuze noi până la finalul anului
Brașovul va avea încă 25 de...

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri