Șoferii care sunt prinși că nu au mașina echipată cu anvelope de iarnă riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare și să primească o amendă între 1.305 și 2.900 de lei, potrivit ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Pentru a primi înapoi certificatul de înmatriculare este necesară dovada montării cauciucurilor de iarnă pe toate cele patru roți.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când este zăpadă pe carosabil, după data de 1 Noiembrie, acestea fiind eficiente la capacitate maximă atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Această contravenție intră în clasa IV de sancțiuni. Numărul de puncte de amendă este de cel puțin 9, iar valoarea unui punct de amendă este de 145 lei.

Cititi si Nokian Tyres: Modalități simple de reducere a nivelului de uzură a anvelopelor de iarnă prin sfaturi utile.

Anvelopele de iarnă trebuie inlcuite cel târziu când au mai rămas doar 4 mm din banda de rulare, ceea ce înseamnă că au pierdut 50-60% din amprentă, întrucât atunci când sunt noi, au un profil de 8-10 mm. Presiunea recomandată pentru anvelope iarnă este cu aproximativ 0,2 bari mai mare decât valoarea de vară.

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc special ce oferă o aderență adecvată pentru temperaturile de sub 7 grade sau pentru carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Cititi si Când ar trebui să alegi anvelope all season în locul celor de iarnă

Conform reglementărilor în vigoare, pneurile de iarnă pot fi identificare foarte ușor datorită prezenței literelor M și S pe laterale, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Litera M reprezintă englezescul „mud” care se traduce prin nămol, noroc, mâl, iar litera S provine de la cuvântul „snow” care înseamnă zăpadă.

Sfaturi pentru încetinirea uzurii anvelopelor

• Rotiți anvelopele între puntea din față și cea din spate period, la fiecare 10.000 de kilometri.
• Evitați frânarea, accelerarea și schimbările de direcție bruște.
• Asigurați-vă că anvelopele au presiunea de umflare corectă. În timpul iernii, adăugați 0,2 bari peste recomandările producătorului vehiculului. Măsurați întotdeauna presiunea de umflare atunci când anvelopele sunt reci.
• Nu depozitați anvelopele în lumina soarelui. Luați întotdeauna în calcul un loc întunecat și cu temperatură medie.
• Montarea anvelopelor de către un specialist vă va ajuta să aveți acces la informații relevante legate de starea acestora.

Cât te costă să schimbi anvelopele de iarnă

Tarifele nu sunt cu mult mai mari decât anul trecut. Astfel, pentru un autovehicul de dimensiune normală, prețul de schimbat anvelopa variază între 60-250 de lei, în cazul celor mari, prețul începând de la 400 de lei și ajungând și până la 1.500 de lei pe anvelopă.

Sursa foto: Amy Johansson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri