"Peste cinci pana la zece ani, vom dispune de aceasta tehnologie", a declarat Alan Mullaly, directorul executiv al companiei Ford, in cadrul unui eveniment ce a marcat inceputul colaborarii intre gigantul american si Southern California Edison, un jucator de pe piata americana a electricitatii. In prezent, cele doua companii studiaza fezabilitatea proiectului.

Primul automobil de acest fel va fi produs si dat spre testare pana la sfarsitul acestui an, urmand sa fie acompaniat de inca 20 de exemplare pana in 2009. Conform declaratiilor oficiale ale Ford, masina hibrid cu incarcare electrica va fi produsa in masa si scoasa spre vanzare intre 2012 si 2017.

Masinile hibrid cu incarcare electrica functioneaza pe baza unor baterii asemanatoare celor de la masinile electrice obisnuite. Automobilele au si motoare cu ardere interna, care intra in functiune atunci cand se descarca bateriile. Alimentarea bateriilor se face de la o priza electrica obisnuita.

Citeste si:

Mullaly a declarat ca noile masini for fi expuse in showroom-uri, insa a refuzat sa dea si alte detalii. Cu toata discretia de care a dat dovada, producatorul de automobile numarul doi din SUA face pentru prima oara declaratii legate de perioada in care vor fi lansate masinile hibrid cu incarcare electrica. Acest tip de autovehicule este considerat de catre specialisti drept cea mai viabila solutie pentru reducerea emisiilor de carbon.

Multi producatori de autovehicule au deja masini hibrid cu incarcare electrica, asemanatoare cu cea pe care o va lansa Ford. Insa productia la scara larga a fost impiedicata pana acum de costurile ridicate si de problemele tehnologice ale bateriei. Producatorii de masini urmaresc sa aduca tehnologia pe piata globala, pe masura ce consumatorii cauta alternative pentru motorul cu combustie interna si pentru preturile ridcicate ale combustibilului.