Fitch Ratings a coborat ratingul producatorului auto japonez Honda Motor Co, iar Moody\'s Investors Service a anuntat ca ar putea cobori ratingul Nissan Motor Co, in contextul in care criza din sectorul auto se adanceste.

Fitch a coborat ratingul Honda pentru credite pe termen lung in valuta si yeni, la "A" de la "A+". “Deteriorarea globala a sectorului auto se extinde catre clasa de masini compacte, de care Honda depinde pentru realizarea castigurilor si a fluxului de lichiditatoi, si catre pietele emergente”, arata un comunicat la Fitch, relateaza Reuters.

Decizia luata de Fitch vine dupa ce Moody’s a plasat ratingul “A3” al Nissan sub revizuire cu perspectiva negativa, in contextul in care agentia de rating analizeaza daca producatorul auto poate face fata scaderii cererii la nivel global, potrivit NewsIn.

"In opinia Moody’s, Nissan se confrunta cu provocari pe pietele nord-americane, incluzand o scadere a vanzarilor", arata agentia intr-un raport. Moody’s a plasat, de asemenea, sub revizuire cu perspectiva negativa ratingul “Aaa” acordat Toyota si ratingul “Aa3” atribuit Honda Motor.

Piata auto din toate tarile dezvoltate se confrunta cu o recesiune, iar perspectiva sumbra asupra anului 2009 si aprecierea yenului ar putea limita profitabilitatea si fluxul de lichiditati ale Honda, cel de-al doilea producator auto nipon.

Luna trecuta, Honda a redus cu 67%, la 180 miliarde yeni (1,97 miliarde dolari), obiectivele privind profitul operational anual, pentru a treia oara in acest an fiscal. Aprecierea yenului cu 26% in fata dolarului si cu 30% in fata euro din acest an a redus profiturile Honda, determinand compania sa reduca numarul locurilor de munca si salariile, precum si sa se retraga din competitia de Formula 1.

Compania a anuntat anterior ca va reduce productia fabricii din apropiere de Toyko cu 40.000 de vehicule, din cauza scaderii cererii pentru modelul Accord, mai ales pe piata europeana si din America de Nord.

De asemenea, Honda va reduce productia cu 21.000 vehicule pe piata din Marea Britanie si cu 18.000 vehicule in Statele Unite. Astfel, Honda va reduce productia din Marea Britanie cu un total de 53.000 de masini. La nivel global, constructorul japonez va scadea productia 150,000 de masini, in anul financiar 2008-2009.

La inceputul anului fiscal, in aprilie 2008, Honda avea ca obiectiv vanzarea a 4.14 milioane unitati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Investiție de 100 MIL. euro în compania Bolt
Setari Cookie-uri