El a adaugat ca programul Rabla va porni de la 1 ianuarie, iar in ce priveste programul pentru innoirea parcului de tractoare - ghidul de finantare este finalizat, programul urmand sa inceapa cat de curand.

Borbely vrea, de asemenea, sa modifice legea apelor, "probabil peste doua saptamani", iar in ce priveste ariile protejate, "mai intai trebuie terminat studiul, pentru ca, din pacate, suntem in urma", potrivit NewsIn.

Directiva Inspire (privind calitatea aerului n.r.) se va discuta pana pe 6 ianuarie si va fi prezentata Guvernului, cel mai probabil, pana pe 13 ianuarie.

"Multe dintre proiecte va trebui sa le demaram cat mai rapid ori sa urgentam finalizarea lor. Ministerul Mediului este unul dintre cele mai grele ministere pentru ca sunt foarte multe angajamente fata de UE de respectat, unde trebuie sa spun ca suntem in urma. Avem deja cinci infringementuri motivate, in cazul carora trebuie sa ne miscam foarte repede si, pana saptamana viitoare, vreau sa vin cu o ordonanta de urgenta pentru a scapa macar de una", a spus Borbely la preluarea mandatului de ministru.

El a adaugat ca a preluat si padurile, asadar va coordona o echipa de 30.000 de oameni.

"E bine ca am preluat padurile, pentru ca e bine ca acestea sa fie la un minister unde protectia lor nu se bate cap in cap cu productia. Vrem ca in urmatorii trei ani sa impadurim circa 200.000 ha", a precizat Borbely.

Ministrul mediului a mai spus ca, in ce priveste Rosia Montana, va analiza toata documentatia si nu va privi proiectul din punct de vedere politic, ci din cel al protectiei mediului.

"Va asigur ca aceasta investitie, daca va porni, va fi pentru ca voi avea 101% garantia ca va proteja mediul", a precizat Borbely.

El a adaugat ca va colabora cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, pe proiecte comune.

La ceremonia de predare-primire a mandatului a fost prezent si vice-premierul Marko Bela.