“Sa nu aveti impresia ca termenul de leadership e unul nou pentru cultura noastra, inainte erau utilizate cuvintele de capetenie sau conducator. A fi lider e o functie sociala foarte veche in istoria planetei noastre. Primii lideri au fost femeile si asa era si logic pentru ca societatea era matriarhala, dar aparitia metalelor si dezvoltarea culturii militare au condus catre un stil de leadership patriarhal. Doar in ultimii 300 de ani s-a facut trecerea catre leadershipul meritocratic, bazat pe reusitele individuale”, a explicat omul de stiinta.

Insa primul sfat oferit de Balaceanu-Stolnici tinerilor romani este sa isi construiasca o cariera intr-un domeniu care sa le faca cat mai multa placere. El le-a mai recomandat participantilor sa fie deschisi catre cultura si sa isi descopere principiile si valorile pentru a evita derapajele ce pot aparea in domeniul in care lucreaza.

“Este bine ca-n viata sa ai si o disciplina. Faceti apel la computer, rolul tehnicii in educatie e foarte important”, mai spune academicianul.

Pe de alta parte, el adauga ca tinerii nu trebuie sa isi doreasca numai sa devina lideri, la fel de importanta fiind contributia persoanelor aflate sub conducerea liderului sau atingerea unui nivel de excelenta intr-un anumit domeniu.

Citeste si:

“Daca n-ai noroc, nu te realizezi, fiindca viata este ca o loterie”, a mai spus Balaceanu-Stolnici in cadrul Leaders School, un program de leadership pentru tinerii cu varste intre 18 si 25 de ani care se desfasoara anual incepand cu 2008.

Anul acesta, cei 30 de participanti selectati la nivel national au avut sansa sa se afle detalii despre trei arii: leadership personal, leadership unu-la-unu si leadership-ul echipei.

Programul se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principelui Radu al Romaniei.

Sursa foto: Leaders School