Un masterand roman la Uppsala, care a trimis sute de CV-uri in Suedia pentru a obtine un loc de munca, fara sa obtina vreun raspuns, s-a bucurat de un succes "neasteptat" dupa ce si-a schimbat numele astfel incat sa sune "mai suedez", relateaza site-ul TheLocal.se.
Potrivit site-ului, citat de Mediafax, masterandul roman "Ovidiu X" a trimis peste 200 de CV-uri in Suedia, dar nu a primit niciun raspuns, lucru care l-a determinat sa incerce alta tactica. "Am auzit ca un tip pe care il cheama Pablo, in Marea Britanie, si-a schimbat numele de pe CV in Paul, dupa care a constatat ca i-a raspuns mai multa lume la solicitari, asa ca m-am gandit sa recurg la acelasi truc", a declarat el pentru The Local, adaugand ca "a mers".

Astfel, romanul a imprimat 40 de CV-uri in suedeza, fara sa isi precizeze nationalitate, dar scriind ca a studiat doi ani la Universitatea Uppsala. Pe 20 dintre ele si-a scris numele adevarat, iar pe celelalte 20 un nume suedez ales la intamplare. De asemenea, el a modificat asezarea in pagina, astfel incat nu se putea observa, la prima vedere, ca CV-urile contineau exact aceeasi informatie. El a trimis CV-urile catre 20 de companii din Uppsala, Gotheborg, Malmö si Stockholm, inclusiv la o agentie de recrutare, Academic Work, potrivit site-ului.

Insa, in timp ce la CV-urile pe care se afla numele sau real nu a primit niciun raspuns, la cele 20 de CV-uri trimise sub nume suedeze fictive a primit 13 invitatii la interviu. "Este clar ca nici macar nu s-au deranjat sa le citeasca pe cele cu numele real", s-a plans "Ovidiu" pentru site. "Au vazut un nume strain si nu le-au deschis. Posturile (vizate) incepeau de la munca de jos si pana la functii in sectorul marketing, pentru care eram supracalificat. Nu inteleg nimic", a adaugat el.

"Este socant sa auzi asa ceva. Nu ar trebui sa fie deloc asa"


Elin Frejd, PR Manager la Academic Work, a declarat pentru site ca nu a auzit despre acest caz si nici despre cazuri similare. "Este socant sa auzi asa ceva. Nu ar trebui sa fie deloc asa", a spus ea, adaugand ca agentia a avut "experiente fantastice cu strainii" pe care incearca sa ii promoveze pe langa angajatori. "Poate ca unii clienti se tem sa nu angajeze persoane care nu vorbesc suedeza", a apreciat ea, prezentand scuze masterandului. "Daca este adevarat, nu sunt prea mandra de acest lucru si il incurajez sa vina sa discutam, poate il putem ajuta", a mai declarat ea pentru The Local.

Un ofiter de caz in cadrul institutiei Ombudsman-ului suedez pentru egalitate, Annika Höög, a declarat pentru site ca nici ea nu a auzit desopre vreun caz similar. "Primim numeroase plangeri de la straini pentru discriminare la solicitarea unui loc de munca, dar este foarte dificil de demonstrat in cele mai multe cazuri", a subliniat ea, adaugand ca, in Suedia, "atitudinea angajatorilor fata de straini poate varia" si apreciind ca este mai dificil pentru straini sa isi gaseasca de lucru "decat daca ar fi in Marea Britanie sau Canada, de exemplu". Höög nu a putut sa furnizeze o explicatie in acest sens.

"Nu m-am prezentat la niciun interviu, in caz ca ceea ce am facut este ilegal", a declarat romanul pentru The Local. "Insa intreaga situatie este foarte frustranta. Sa ai un job in Suedia inseamna mai degraba sa fii membru al unui club exclusivist decat al fortei de munca", a adaugat romanul. The Local precizeaza ca "Ovidiu X" nu este numele real al masterandului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri