Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un memorandum, infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, iar, in urma discutiei cu partenerii sociali, noile prevederi vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2016, a anuntat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ministrul a aratat ca este nevoie de o viziune moderna privind salarizarea in sectorul bugetar, astfel incat toate serviciile publice sa fie cat mai eficiente.

"Anul acesta vrem sa putem sa avem o viziune clara si definitiva privind modul de aplicare, prin revizuirea Legii, pe care dorim sa o implementam incepand cu ianuarie 2016. In momentul de fata, Legea prevede 111 clase de salarizare. Vrem sa venim cu o viziune moderna pentru a eficientiza administratia si sectorul bugetar", a afirmat Plumb.

Aceasta a aratat ca, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu. Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.

Citeste si:
In ultima zi de mandat, Dancila a numit un nou sef la Antifrauda
Cum si-a petrecut Viorica...

Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru. In primavara anului trecut, intr-un interviu acordat Mediafax, Ministrul Muncii afirma o noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi aplicabila din 2015.

In 2013, premierul Victor Ponta declara ca vrea sa modifice Legea salarizarii, incluzand in "anvelopa nationala" cheltuieli de personal pentru fiecare institutie, respectiv primarii, consilii judetene, ministere, dar si "un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, si un salariu maxim" si ca vrea ca noua Lege a salarizarii sa intre in vigoare in 2013.

Un document oficial prezentat in iunie 2013 de Mediafax releva ca noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorari anuale de salarii, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor.

In document se arata ca, prin noua lege a salarizarii pregatita de Guvern pentru anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.

Citeste si:
PSD si-a facut, in final, campania electorala la europarlamentare...
PSD si-a facut, in final,...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis a promulgat legea! Salariile bugetarilor cresc cu 10%