Exista nenumarate modalitati de a-ti stimula creativitatea. Oamenii de success au tot felul de trucuri care ii ajuta sa isi mareasca productivitatea. De exemplu, Steve Jobs obisnuia sa stea in toaleta, cu picioarele in apa pentru a se inspira, iar Yoshiro Nakamatsu, inventatorul dischetei, se scufunda adanc in apa, pana ramanea fara oxigen, apoi isi scria ideile pe un pad subacvatic.

Lasand la o parte ideile excentrice, cateva obiceiuri au puterea de a-ti schimba parerea despre creativitate.

1. Trezeste-te devreme

Nu toate mintile creative se trezesc dimineata. Franz Kafka obisnuia sa stea treaz toata noaptea pentru a scrie, iar William Styron, autorul cartii “Alegerea lui Sophie’’, se trezea in jurul orei pranzului. Cei care se trezesc devreme ocupa cea mai mare pondere in randul ganditorilor creativi. Pentru multi dintre ei, trezitul dis-de-dimineata este o modalitate de a evita distragerile. Trucul este sa te trezesti in fiecare zi devreme si sa eviti sa tragi un pui de somn in cursul zilei, indiferent cat de obosit esti. La finalul zilei, te vei culca mai devreme si, inainte sa-ti fi dat seama, vei fi un matinal creativ.

2. Fa sport frecvent

Exista o multime de dovezi care indica beneficiile sportului pentru stimularea creativitatii. O conditie fizica buna te ajuta sa te concentrezi pe ceea ce trebuie sa faci. Conform unui studiu realizat de universitatea Stanford, 90% dintre oameni sunt mai creativi dupa ce practica sport.

3. Fa-ti un program strict

Este o conceptie gresita ca, pentru a fi creativ, trebuie sa iti traiesti viata intr-un mod impulsiv, fara a urma o anumita structura. Obiceiurile oamenilor de succes sugereaza contrariul. De fapt, mintile creative isi planifica programul intr-un mod riguros. Psihologul William James descrie impactul planificarii asupra creativitatii, spunand ca doar avand un program ne putem elibera mintile pentru a avansa in diverse domenii.

4. Pastreaza-ti job-ul de zi

Creativitatea infloreste atunci cand creezi pentru tine si nu pentru altcineva. Activitatea devine mai dificila atunci cand traiul tau de zi cu zi depinde de ceea ce creezi. Astfel, incepi sa te intrebi ce va crede audienta despre produsul tau. Job-urile de zi iti ofera mai mult decat garantia financiara necesara, astfel incat, in timpul liber, iti poti exersa creativitatea.

5. Invata sa lucrezi oriunde si oricand

Majoritatea lucreaza doar intr-un singur loc, fiind de parere ca este practic imposibil sa-si desfasoare activitatea in alta parte. Sa ramai intr-un singur loc nu este, de fapt, favorabil. Studiile au demonstrat ca schimbarea mediului de lucru este chiar benefica pentru productivitate. Steve Jobs a inceput sa lucreze la produsele Apple in garajul mamei sale, iar J.K. Rowling a scris primele idei pentru “Harry Potter’’ pe un servetel, in tren.

6. Invata ca blocajele creative sunt doar o modalitate de a amana

Atata timp cat ai idei, ai si abilitatea de a le pune in aplicare. Poate nu sunt idei grozave, dar cel mai mare inamic al creativitatii este inactivitatea. Autoarea Jodi Picoult rezuma cel mai bine blocajele creative: “Nu cred in blocajul scriitorului. Gandeste-te – cand aveai de scris o tema pentru facultate, nu reuseai sa o termini chiar cu o seara inaintea deadline-ului? Blocajul scriitorului este sa ai prea mult timp la dispozitie. Daca ai timp limitat sa scrii, te asezi si o faci. Poate nu vei scrie bine in fiecare zi , dar poti intotdeauna sa corectezi o lucrarea proasta. Dar nu poti sa editezi o lucrare goala.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri