Angajatorii profita de relaxarea fiscala in ceea ce priveste acordarea de tichete sub forme de beneficii, care din acest an sunt 100% scutite de impozite si taxe, in anumite conditii, si vor oferi in numar mai mare cadouri de Paste sub forma tichetelor si cardurilor cadou, se arata intr-un comunicat Edenred.

Pana in 2015, tichetele cadou erau supuse impozitului de 16% pe venit, in timp ce cardurile cadou erau neimpozabile. Noul Cod Fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede ca tichetele cadou oferite de Paste angajatilor sau copiilor minori ai acestora sunt 100% scutite de impozite si taxe atat pentru angajatori, cat si pentru salariati. Scutirea totala de impozite se aplica tichetelor si cardurilor cadou oferite angajatilor sau copiilor acestora cu ocazia evenimentelor speciale din an (Craciun, Paste, 1 iunie), precum si angajatelor, de 8 martie.

Conform estimarilor companiei Edenred, emitent de tichete si carduri preplatite pentru companii, aceasta imbunatatire a cadrului fiscal a determinat o crestere a numarului de companii care intentioneaza sa acorde salariatilor bonusuri de Paste sub forma tichetelor sau cardurilor cadou.

"Clientii nostri au inceput deja pregatirile pentru actiunile prin care isi vor recompensa salariatii de Paste. Eliminarea totala a impozitului in cazul tichetelor cadou a determinat multi manageri si patroni de firme sa ia in calcul acordarea de tichete sau carduri cadou, in locul cadourilor in numerar sau in natura, acestea fiind greu de gestionat din punct de vedere logistic. De asemenea, un cadou clasic poate sa nu fie pe placul angajatilor. In schimb, tichetele si cardurile cadou ofera libertatea de alegere a cadoului dorit dintr-o varietate de produse si servicii", a declarat Vianney du Parc, director general al Edenred Romania.

Tichetele si cardurile de cadouri pot fi acordate incepand din acest an atat in beneficiul angajatilor, cat si al copiilor minori ai acestora cu ocazia evenimentelor majore din an, fiind neimpozabile daca se incadreaza in plafonul de 150 de lei per beneficiar. Acestea sunt deductibile pentru companiile angajatoare, fiind incadrate la cheltuieli sociale, al caror plafon de deductibilitate a fost majorat incepand cu acest an, de la 2% la 5% din fondul total de salarii. Incepand cu luna ianuarie a anului curent, tichetele cadou sunt scutite si de la plata impozitului de 16% la nivelul angajatilor. Oferite in beneficiul partenerilor de afaceri, tichetele si cardurile cadou pot fi incadrate pe linia de cheltuieli de protocol si sunt deductibile in limita a 2% din profitul contabil si scutite de taxele sociale.

"Din contractele de Ticket Cadou si carduri Compliments si din pre-comenzile inregistrate pana in prezent, estimam in acest an o crestere cu pana la 20% a numarului de companii care vor oferi cadouri de Paste sub forma tichetelor si cardurilor cadou, comparativ cu anul trecut", a adaugat Vianney du Parc.

Edenred este una dintre cele mai mari companii emitente de tichete de masa din Romania, cu activitate pe piata locala din anul 1998. Compania emite sapte tipuri de tichete, cele mai populare fiind tichete de masa pe suport de card si hartie, alaturi de tichete cadou si cardurile de cadouri. In portofoliul companiei se mai afla voucherele de vacanta, tichetele de cresa, tichete de ingrijire medicala si tichetele sociale. Compania are 141 de angajati.

In Romania, peste 35.000 de companii acorda tichete si carduri Edenred.

Compania concureaza pe piata tichetelor cu Sodexo si Up (fosta Cheque Dejeuner).

Sursa foto: Dragon Images, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri