Peste jumatate dintre angajatorii romani vor face noi recrutari in a doua jumatate din 2018. Pozitiile deschise de companii sunt pentru departamentele de vanzari, administrativ si productie.

Piata muncii din Romania a avut o evolutie accelerata in prima jumatate din 2018, rata somajului atingand minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de munca, cu aproape 60% mai multe fata de aceeasi perioada din 2017, iar tendinte similare de recrutare sunt asteptate si in a doua jumatate a acestui an.

Astfel, 64% dintre angajatori estimeaza ca vor scoate la concurs pana la 10 pozitii noi in semestrul doi din 2018, iar alti 21% - intre 10 si 20 de pozitii noi, potrivit unui studiu realizat de BestJobs. Pentru fiecare pozitie, 73% dintre companiile care vor face angajari cauta intre 1 si 5 candidati, iar cele mai bune perspective de angajare sunt in domenii precum Vanzari (63% dintre companii au declarat ca au in plan sa angajeze pe astfel de pozitii), Administrativ (57%) si Productie (54%).

Angajatii specializati in domeniile Medicina si Farmacie sau HoReCa vor avea mai putine oferte de munca la dispozitie, potrivit studiului BestJobs.

Spre comparatie, cea mai mare concurenta pentru un loc de munca in primele sase luni din 2018 a fost in domeniul Vanzarilor, cu peste 6.000 de pozitii deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de pozitii noi, IT si Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de pozitii deschise. Angajatii din HoReCa au fost si ei la mare cautare, cu peste 600 de pozitii deschise doar in perioada martie-mai 2018, pe fondul tendintelor de recrutare pentru joburi sezoniere. La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai putina forta de munca in perioada analizata sunt Finantele si Administrativ, care au inregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile in primele sase luni din 2018. In total, job-urile disponibile pe BestJobs au inregistrat peste 300.000 de aplicari.

Candidatii cu 2-5 ani experienta in job-uri de birou, cei mai cautati

Cele mai multe pozitii deschise in a doua jumatate a acestui an vor fi pentru job-uri de birou (white collars, 47%), urmate de cele pentru muncitori calificati (41%). Companiile cauta cu precadere candidati pentru pozitii full-time, in timp ce doar 24% dintre angajatori spun ca au in plan sa recruteze si pentru pozitii part-time sau project-based. Majoritatea pozitiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adreseaza candidatilor cu 2-5 ani experienta (54%), urmate de cele pentru candidati entry-level, cu pana la 2 ani de experienta (37%).

Criza de specialisti impinge companiile sa faca eforturi pentru a atrage talente. Astfel, 46% dintre angajatori se asteapta sa plateasca pachete salariale cu pana la 10% mai mari pentru pozitiile noi, comparativ cu inceputul anului. Alti 18% dintre angajatori cred ca este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se asteapta inclusiv sa fie necesar sa ofere salarii chiar si cu 20% mai mari pentru pozitii similare comparativ cu inceputul anului.

In plus, competitia din ce in ce mai accentuata pentru candidati valorosi impinge angajatorii sa extinda inclusiv pachetele de beneficii extra salariale. Astfel, angajatorii iau in calcul posibilitatea sa includa beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanta, salturi cu parasuta, reducere la biletele de avion si chiar masaj la birou, arata sondajul BestJobs.

In prima jumatate de an, job-urile cele mai cautate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag si Jysk, acestea inregistrand peste 10.000 de aplicari fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands si Oracle, cu peste 8.000 de aplicari pentru pozitiile deschise.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri