Adriana Iftime, Director General Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, a vorbit la conferinta HR 2.0, organizata de wall-street.ro, despre cat de afectat este domeniul constructiilor de defictul de forta de munca si care ar putea fi solutiile pentru iesirea din criza.

In Romania, toate industriile sunt afectate de defictul de forta de munca, insa domeniul constructiilor resimte cel mai puternic acest fenomen.

"In constructii s-a ajuns la momentul in care nu ne mai punem problema ca nu ar exista bani pentru investii, ci avem o problema ca nu avem cu cine sa facem investitii, pentru ca bani sunt", a declarat Adriana Iftime, Director General Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.

Statisticile nu arata deloc bine. Daca 1990, in constructii erau 800.000 de angajati, in 2019, numarul lor este in jur de 350.000.

Circa 4 milioane de romani lucreaza in strainatate, dintre care 700.000 constructori.

Din pacate, forta de munca din Romania este imbatranita. "Tinerii nu mai au o atractivitate pentru domeniul constructiilor. Incercarea de a pregati profesional tinerii este foarte grea. Nu poti sa ii mai tii in sala de curs ca sa le predai teorii. Din pacate, foarte multe lucruri s-au prabusit in Romania, inclusiv educatia", a mai spus Adriana Iftime.

Importul de forta de munca, o solutie?

Tot mai multi angajatori din constructii, si nu numai, lucreaza cu muncitori din tarile asiatice. Insa importul de forta de munca inseamna costuri destul de mari pentru companiile angajatoare.

"Importul de forta de munca este o solutie, dar nu este neaparat solutia salvatoare. Importul inseamna costuri mai mari, responsabilitati mai mari si nu orice firma isi permite sa faca asta. Nu putem aduce forta de munca din Europa si trebuie sa aducem din Asia. Sunt oameni care vin din culturi complet diferite, care au nevoi la care trebuie sa ne adaptam", a adaugat Adriana Iftime.

In prezent, peste 1.000 de asiatici lucreaza in firmele de constructii din Romania. Pentru 2019, specialistii estimeaza ca numarul lor va ajunge la 5.000.

In afara de importul de forta de munca, angajatorii au gasit si alte solutii la deficitul de personal: readucerea acasa a romanilor din strainatate si incercarea de franare a exodul.

"Frederatia Constructorilor a semnat un acord cu Guvernul, in urma caruia Executivul a acceptat sa declaram constructiile sector prioritar pentru urmatorii 10 ani. Sa declaram un salariu minim in constructii, mai mare decat cel pe economie. In prezent, salariul minim in constructii este 3.000 de lei, brut. Este o masura care incepe sa dea roade", a mai spus Adriana Iftime.

Partenerii Conferintei HR 2.0. sunt Lugera, VASTINT, Cegeka, CBRE, Result si myhive.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri