Norvegia este una dintre cele mai bogate tari europene, iar salariile din aceasta tara le depasesc de multe ori pe ale noastre. Acestea sunt cateva motive pentru care statul norvegian este deosebit de atractiv pentru romanii care isi cauta un loc de munca in afara granitelor. Pe de alta parte, nici traiul zilnic nu este ieftin aici. Iata ce posturi stau la dispozitia romanilor chiar in acest moment.

Salariul mediu brut se ridica in Norvegia la 45.610 coroane, adica peste 4.700 de euro pe luna, in 2018, in crestere cu 2,9% fata de anul anterior, potrivit celor mai recente date ale Satisticii Norvegiene. Companiile private ofera un salariu mediu brut de 4.787 euro, in timp ce remuneratiile medii la stat sunt 4.310 euro.

"Norvegia are o imagine buna si poate parea o tara atractiva pentru romani, salariile de aici fiind de cateva ori mai mari decat in Romania, ca de altfel in multe state din Europa. Insa si traiul este scump in Norvegia si cine decide sa plece din tara, pe langa beneficiile culturale sau de alta natura, se uita la banii cu care ramane in buzunar la final de luna. (...) Astfel ca Norvegia, cu salarii apropiate ca valoare de cele din Italia sau Spania, pierde interesul romanilor, tocmai din cauza costurilor cu traiul zilnic", a declarat pentru wall-street.ro Florin Godean, cluster manager Adecco pentru Romania si Ungaria.

Locuri de munca, disponibile in Norvegia

In prezent, mai multe companii din Norvegia cauta romanii potriviti pentru a-si acoperi locurile de munca disponibile, pozitii care variaza de la antrenori, la ospatari sau lucratori in industria auto.

Un antrenor de gimnastica ritmica se poate angaja in Norvegia pentru un salariul de aproximativ 2.600 brut euro pe luna si contract pe perioada nederminata.

In calitate de antrenor acesta va avea responsabilitatea principala pentru instruirea in gimnastica ritmica a unor gimnaste, iar programul de lucru se va desfasoara in principal seara si la sfarsit de saptamana. Angajatorii asteapta de la antrenor sa urmeze regulile generale ale atletismului norvegian.

De asemenea, o cerinta foarte importanta este ca toti candidatii sa cunoasca limba engleza sau norvegiana. Angajatorul anunta ca il poate ajuta pe candidatul selectat sa isi gaseasca o locuinta, insa chiria si-o ca plati angajatul.

Ospatarii romani sunt la mare cautare in Norvegia, angajatorii de aici oferind 18,15 euro brut pe ora, ceea ce inseamna o medie de 2.700 de euro brut pe luna. In plus, angajatorul plateste suplimentar pentru lucrul seara, noaptea sau in weekend.

Companniile impun candidatilor cunoasterea limbii engleza, iar norvegiana constituie un avantaj.

Candidatul ales va fi ajutat de companie sa isi gaseasca o locuinta si va beneficia de oferte bune in asigurarea meselor la locul de munca.

Locuri de munca in Norvegia pentru industria auto

Angajatorii norvegieni cauta si tinichigii auto, carora sunt dispusi sa le ofere intre 21 si 24 de euro pe ora, ceea ce inseamna un salariu brut de 3.150-3.600 de euro pe luna.

Candidatii trebuie sa fie absolventi de scoala profesionala sau sa detina un certificat de tinichigiu auto si sa mai fi lucrat. Cunostintele de limba engleza sunt, de asemenea, necesare. (minimum nivel B1).

Cateva locuri de munca sunt disponibile in Norvegia si pentru cei calificati in meseria de vopsitor auto. Angajatorii vor plati intre 21 si 23 de euro, ceea ce inseamna un salariu brut de 3.150 - 3.600 de euro pe luna.

Si aici, candidatii trebuie sa fie absolventi de scoala profesionala sau sa detina un certificat de mecanic acto si sa nu fie la primul job in domeniu. Sunt necesare cunostintele de limba engleza (minimum nivel B1).

Mai multe locuri de munca sunt la indemana celor care isi cauta sa se angajeze pe pozitia de mecanic auto, iar salariul variaza intre 3.150 de euro si 3.600 de euro brut pe luna. Candidatii trebuie sa fie certificati si sa aiba notiuni de limba engleza.

Pentru posturile de tinichigiu, vopsitor si mecanic auto companiile ofera ajutor in gasirea locuintei si stabilirea in Norvegia, acoperirea costurilor pentru prima luna de cazare, pana la 515 euro, precum si acoperirea costurilor primei calatorii in Norvegia, pana in 155 euro.

Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca pot viziona ofertele accesand www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, unde consilierul EURES ii poate indruma.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri