Vorbitorii romani de limbi straine sunt extrem de apreciati de catre angajatorii straini, iar acest lucru este demonstrat in primul rand de numarul mare de centre de servicii care s-au deschis in ultimii ani in tara noastra. Pepiniera de candidati este insa mica si nici cu salarii "umflate", care de multe ori incep de la aproximativ 1.000 de euro, companiile nu isi acopera locurile de munca disponibile.

Piata muncii din tara noastra este una dificila pentru angajatori, care reusesc cu dificultate sa acopere ofertele de munca pe care le au disponibile. Intre cele mai mari provocari se numara identificarea candidatilor potriviti pentru joburile din centrele de servicii, unde cerinta principala este cunoasterea la nivel ridicat a unei limbi straine.

"Piata muncii a fost si va continua sa fie o piata a candidatului, nu este o piata in care angajatorul isi permite foarte mult sa aleaga sau sa trieze, pentru ca disponibilul de forta de munca in piata, in general, nu este foarte mare. Pe langa acestea, cele mai importante competente pe care le cautam si le-am cautat aproape tot anul sunt cele lingvistice", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro, Sorina Donisa (foto), sefa companiei cu activitati in domeniul plasari de angajati, APT.

APT plaseaza candidati in locuri de munca cu caracter temporar, iar in prezent numara un efectiv de aproximativ 2.000 de angajati.

Munca temporara reprezinta sistemul in care candidatii sunt angajati de un agent, li se incheie un contract si sunt plasati in misiuni in functie de cererea din piata a companiilor.

Ce limbi straine sunt la mare cautare si care sunt salariile oferite

Angajatorii au, potrivit Sorinei Donisa, constant deschise joburi de customer support, adica acele persoane care ofera, in general, asistenta clientilor din diverse tari, in diverse limbi, in urma achizitionarii unui bun sau serviciu.

"Mi s-a intamplat destul de des anul acesta sa nu pot sa preiau comenzi noi de la clientii existenti sau de la clienti noi pentru joburi care solicita anumite limbi straine, pentru ca este foarte greu sa le inchidem chiar si pe cele pe care le avem deschise la clientii recurenti", a explicat Donisa.

Ea a adaugat ca angajatorii nu se uita doar la absolventii de limbi straini, ci la fiecare candidat absolvent de studii superioare, care are cunostinte de limba straina si competente minime tehnice.

Aceasta situatie nu este iesita din comun. Din contra, explicatiile sunt multe. De exemplu, unul dintre cei mai importanti factori care isi pun amprenta asupra numarului de candidati din piata este migratia, cele mai recente statistici aratand ca aproximativ 9,7 milioane de romani se afla in afara granitelor. In acest context, si numarul tinerilor care aleg sa isi continue studiile in mediul universitar s-a redus dramatic, cu aproximativ 500.000 de studenti, in doar zece ani.

Salariile oferite vorbitorilor de limbi straine, atat de cautati de companii, incep de la 3.700 de lei, a aratat Sorina Donisa, care a aratat ca acestea pot urca "extrem de mult".

Astfel, potrivit acesteia, un vorbitor de limba germana sau de franceza este "curtat" de companii cu salarii care pornesc de la 4.000 de lei net, iar un cunoscator al limbilor italiana sau spaniola este tentat cu salarii care incep de la 3.700 de lei.

"Salariile difera foarte mult in functie de nivelul de limba si de competentele pe care le au candidatii. Exista companii care au o structura de salariu cu un salariu fix plus bonusul de limba, in functie de nivel, si sunt companii care nu au neaparat o structura de salariu fix plus bonus de limba. Dificil este insa si sa gasesti candidati care au macar un nivel mediu de limba", a reliefat Sorina Donisa.

Salariile care incep de la 4.000 de lei ar trebui sa fie tentante pentru romani, daca avem in vedere faptul ca peste 1,4 milioane de persoane din Romania incasau in iulie 2019 salariul minim pe economie dintr-un total de 5,32 milioane de salariati, adica 2.080 de lei brut lunar, respectiv 1.263 lei net.

APT este una dintre cele mai importante companii de recrutare din tara noastra, alaturi de Adecco, Lugera, Manpower, GiGroup sau Agentia Professional.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri