Ciprian Lupu este primul pilot in scaun rulant din Romania si din Europa de Est, iar drumul pana aici a fost presarat cu greutati, peste care a trecut alaturi de prieteni, in masina lui, unde se simte cel mai bine, unde nu se vede ca e diferit de ceilalti.

Ciprian Lupu, in varsta de 36 de ani, a terminat scoala profesionala si a devenit mecanic auto, fiind pasionat de mic de masini, perioada in care isi dorea sa devina sofer de TIR. Cand a inceput sa lucreze in domeniu, a realizat, insa, ca pasiunea disparuse si a ales sa lucreze intr-un mediu mai curat, mai exact intr-un restaurant din Brasov.

In vara anului 2002, dupa o excursie la mare si un plonjon gresit in apa, planurile lui s-au schimbat. Ciprian povesteste rapid perioada care i-a transformat viata si presara povestea cu detalii foarte vii.

„In prima zi cand am ajuns, am fost pe plaja. Am alergat de pe mal in apa si am sarit sub val, am dat cu capul de fundul marii, apa nu era destul de adanca. Stiam sa inot bine. Am simtit o strafulgerare, mi-am dat seama ca nu pot sa imi mai misc picioarele. Nu m-am panicat. Mi-am dat seama ca daca ma panichez, as putea sa ma inec. Mi-am tinut respiratia. Prietenul meu stia ca stiu sa inot, si-a dat seama ca e ceva in neregula cu mine si m-a scos afara. De acolo a urmat o perioada de calvar”, isi aminteste Ciprian.

A urmat operatia la coloana vertebrala intr-un spital din Bucuresti si lunga perioada de recuperare, iar in anul 2003 a intrat in fundatia Motivation, o organizatie care sprijina copiii si adultii cu dizabilitati din Romania. Aici a invatat totul de la zero: sa doarma, sa se imbrace, sa manance, sa isi faca igiena zilnica si sa faca transferul din scaun rulant.

„Ca sa fiu sincer, cred ca mi-a luat undeva la doi ani de zile sa ma obisnuiesc cu ritmul in care se desfasurau lucrurile. Acum, noi incercam sa intervenim si sa ii ajutam pe cei care sunt in situatii similare sa nu treaca atat de mult timp, sa accepte mai usor si sa o ia de la zero cat mai repede”, spune Lupu.

In oras, in scaun rulant

Cel mai dificil lucru de facut pentru persoanele cu dizabilitati este deplasarea in oras, mai ales intr-un oras care te indeamna sa stai in casa daca esti dependent de un scaun rulant. „Atunci cand vizitez o tara din nordul Europei sau din Europa Centrala, nu am nevoie de masina, merg cu transportul in comun, nu simt absolut niciun impediment sa ma deplasez. Cand ma intorc inapoi la noi in tara, raman cu un gust amar, trebuie sa ma readaptez”, povesteste Lupu.

Calatoriile in alte tari reprezinta a doua pasiune a lui Ciprian, dupa raliuri, dar si acestea sunt organizate in jurul etapelor de motorsport. Italia este tara lui preferata, datorita oamenilor si a mancarii.

Drumul pana la pilotajul sportiv

In urmatorii ani a decis sa isi ia permisul de conducere, desi nu auzise sa existe o scoala pentru cei ca el, cu nevoi speciale. Ciprian facuse scoala de soferi profesionisti inainte de accidentul care l-a obligat sa devina dependent de scaunul rulant, dar nu a apucat sa dea de permis. Cand a decis sa revina la pasiunea pentru masini si condus, a cumparat o masina din Germania pe care a adaptat-o pentru a fi condusa de o persoana care nu isi poate folosi picioarele, i-a pus dubla comanda si a gasit un instructor cu care sa lucreze. Cateva luni mai tarziu, Ciprian obtinea permisul de conducere, din prima incercare.

El nu s-a oprit aici si a inceput sa lucreze la posibilitatea de a deveni pilot de curse. In urma cu trei ani a facut un curs de pilotaj sportiv, la care a participat cu propria masina. Ulterior, i-a convins pe organizatorii unei competitii de viteza in coasta din Brasov sa fie in masina de deschidere. Dupa aceasta experienta a decis sa isi faca o masina de curse si a inceput sa lucreze la ea impreuna cu un prieten din liceu, mecanic de asistenta la curse. Oficial, cursele au inceput in urma cu doi ani de zile, ca pilot cu licenta, iar in prezent este primul pilot in scaun rulant din Romania si chiar din Europa de Est.

„La prima cursa avem emotii de nu stiam pe ce lume sunt. Oricine are visuri si vrea sa le indeplineasca. In cazul meu, insa, este de doua ori mai greu, iar satisfactia este cu atat mai mare. In masina ma simt cel mai in largul meu, nu ma simt diferit fata de ceilalti, ma relaxeaza sa conduc in timpul liber sau oricand altcandva si imi place sa merg la curse”, povesteste Lupu.

In cei doi ani de zile, Lupu a participat la Campionatul National de Viteza in Coasta, iar in 2019 a luat startul la doua etape de raliu: Raliul Sibiului si Transilvania Rally. Anul acesta, planul este de a aduna bugetul necesar pentru a face un sezon complet in Campionatul National de Raliuri, adica sa participe la toate cele opt etape, fiecare implicand un cost de 2.000 de euro. Tot in 2020 are planul de a dezvolta o masina de curse pentru ca alte persoane cu dizabilitati sa cunoasca aceasta experienta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri