Autoritățile din Portugalia au introdus o reglementare prin care le interzice șefilor să-și mai contacteze angajații prin mesaje sau e-mailuri, atunci când se află în afara orelor de program. „Dreptul la odihnă” este un proiect de legi mai amplu din care face parte și această reglementare.

Programul vrea să îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea privată, ca urmare a sistemului de muncă remote care, implementat la scară largă, a atras cu sine mai multă muncă și mai puține momente de detensionare completă în afara orelor de lucru.

Companiile cu mai mult de 10 angajați s-ar putea alege cu amenzi în eventualitatea în care își vor contacta angajații în afara orelor de program, notează BBC.

Citește și: România vrea să atragă nomazii digitali și le oferă viză. Este, însă, suficient?

Ce mai include proiectul de legi denumit „Dreptul la odihnă”

Există, de asemenea, noi reguli pentru a permite personalului cu copii să lucreze de la distanță. Părinților li se va permite să lucreze acasă pe termen nelimitat, fără a solicita aprobarea prealabilă a angajatorilor, până când copilul lor împlinește opt ani.

Un alt avantaj pentru salariați constă în faptul că un procent din facturile la utilități, cum ar fi cele la energia electrică sau internet să fie plătite și companiile la care lucrează.

Mai mult, companiile ar trebui să nu permită angajaților să se izoleze și să faciliteze astfel anumite întâlniri față în față pentru a menține contactul și pentru a combate izolarea și epuizarea.

Cu toate acestea, unele elemente ale programului „Dreptul la odihnă” nu au fost aprobate de parlamentul Portugaliei, inclusiv „dreptul la deconectare” care permite personalului să închidă toate dispozitivele de lucru în afara orelor de program.

dreptul la odihnaFoto: Pexels

Ministrul Muncii și Securității Sociale din Portugalia, Ana Mendes Godinho, a declarat că „munca la distanță poate schimba jocul”, dar creșterea acesteia trebuie reglementată.

Ea a sperat, de asemenea, că protecția sporită a muncii va atrage mai mulți străini în țară.

„Considerăm Portugalia unul dintre cele mai bune locuri din lume în care nomazii digitali și lucrători la distanță pot alege să locuiască, vrem să-i atragem în Portugalia”, a spus doamna Godinho.

Portugalia are deja o schemă de vize de rezident temporar, concepută pentru a atrage antreprenori și liber profesioniști. Insula portugheză Madeira are un „sat digital nomad”, cu Wi-Fi gratuit și facilități de birou.

Câteva alte țări au introdus așa-numitele „vize nomazi digitale”, spre deosebire de permisele turistice standard, inclusiv Barbados și Croația. Și Spania și-a exprimat opțiunea de a oferi vize pentru nomazii digitali care vor să vină lucreze remote pe teritoriul țării.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri