Cele mai mari probleme de relaționare în companii apar atunci când oamenii nu înțeleg clar din ce rol vorbești.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Este inevitabil ca unii dintre angajații noștri să ne devină prieteni. Probabil de multe ori angajezi prieteni buni în compania ta. O parte dintre noi ajung să lucreze cu rude. Soți, soții, părinți, unchi, veri și așa mai departe.

Iar odată ce jucăm mai multe roluri față de o persoană (soț și CEO, prieten și manager, frate și CEO etc) granițele dintre acele roluri încep să dispară și de acolo se nasc foarte multe probleme.

Delegi ceva către fratele tău din rolul de manager, însă el consideră că vorbești din rolul de frate. Ceri explicații pentru anumite rezultate de la managerul tău de marketing dar el consideră că îi vorbești din rolul de prieten. Și să nu mai vorbim despre ce se întâmplă atunci când ceri explicații soției sau soțului și ea sau el consideră că îi vorbești din rolul de partener de viață.

Pentru a evita astfel de probleme avem nevoie să repetăm consecvent rolul din care vorbim. Avem nevoie să ne creăm obiceiul să începem o conversație cu: îți vorbesc din rolul de X, nu de Y.

La început va fi bizar să începi conversațiile ca și cum ai vorbi cu Siri. Însă în timp acest obicei va păstra granițele necesare pentru a menține relațiile personale și profesionale la un nivel sănătos.

Normal că vor mai fi situații în care nu se înțelege clar. Normal că este posibil ca și atunci când spui clar din ce rol vorbești cuvintele tale să fie auzite din alt rol. Însă dacă ai consecvența necesară lucrurile se vor alinia.

Sursa foto: TBF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Răzvan Căzănescu
Răzvan Căzănescu (fondatorul TBF) a fost implicat în sute de companii din postura de consultant, partener, investitor sau fondator. A dublat companii de milioane de euro în doar 3 luni și a dus startup-uri la peste un milion de euro în primul an de activitate. Nu este trainer sau speaker și nici nu pretinde să fie. Este antreprenor. A creat companii. A condus companii. A crescut companii.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri