De aproape două săptămâni, România a devenit granița dintre război și pace, un tărâm pe care cetățenii ucraineni care fug din calea războiului găsesc o rază de speranță și un ajutor pentru nevoile lor. Odată trecuți de granița României, frica se transformă, pentru cei mai mulți, într-un sentiment de siguranță. Companiile și autoritățile speră ca pentru o parte dintre aceștia, România să reprezinte o oportunitate de angajare.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic. Flexibilizarea legislației românești ajută mult în atragerea ucrainenilor cu potențial de muncă, ce doresc să se angajeze în țara noastră și, mai ales care pot fi un răspuns la lipsa de personal din anumite domenii”, arată Valentin Dima, senior consultant K2S - Key 2 Success, companie de soluții de resurse umane, într-un dialog cu wall-street.ro.

Specialistul este de părere că până acum, în România au ajuns deja două valuri mari de refugiați: unul în care au ajuns preponderent oameni de afaceri și persoane cu o situație materială stabilă, iar al doilea format din persoane cu un statut similar, dar care au ales să tranziteze temporar România. Însă provocările unui al treilea val de abia de acum înainte vor începe să apară pentru că practic vor ajunge oameni care caută un adăpost sigur și poate chiar și un loc de muncă.

”De abia de acum încep și provocările și oportunitățile cu cei care vor veni căutând un loc sigur, un adăpost practic față de situația ce escaladează continuu. Până acum din cei aproximativ 150.000 care au intrat în România, doar 1.000 sau ușor peste o mie au statutul de refugiați și pot munci. Dar sunt convins că valul 3 va spori acest nume”, adaugă Dima.

Ce am observat din activitățile de voluntariat pe care le-am desfășurat e că au venit oameni care au un potențial de muncă și care pot suplini lipsa unor specializări din piață românească. Discutăm cu cineva care a primit migranți în găzduire. Bărbatul din familia venită era sudor, o calificare pentru care România plătește salarii fabuloase, mai ales în industria năvală spre exemplu. Toți au rămas impresionati de ce competențe avea acel om. Deci cu siguranță pot fi astfel de specializări care nu necesită o pregătire.

Valentin Dima, senior consultant K2S - Key 2 Success

În România, un sudor câștigă, în medie, 4.000 de lei net, potrivit datelor furnizate de eJobs România. Platforma de recrutare arată că, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștiga și 2.000 de euro lunar, într-o piață în care nevoia de forță de muncă este în continuare la un nivel ridicat. Importul de candidați străini rămâne o soluție frecventă pentru acoperirea deficitului de personal.

Însă dintre cetățenii ucraineni care ar putea să vină să lucreze în România, nu doar sudorii sunt râvniți, ci și alte categorii de muncitori calificați, cât și cei necalificați, iar aici vorbim de lucrător în depozite, spații logistice, șoferi, fie prelucaratori prin așchiere.

Realist vorbind, rămâne de văzut în ce măsură sunt cetățenii din Ucraina un răspuns la goluri din piața muncii la nivel de personal, în contextul în care salariile și mirajul unui trai mai bun poate pe care l-ar putea avea în Vestul Europei ar cântări mai mult în decizia finală de a rămâne sau nu în România. Valentin Dima consideră, însă, că deși limba română ar fi o barieră pentru mulți lucrători din Ucraina, stilul de viață și obiceiurile sunt mai apropiate din punct de vedere cu cultural și ar putea rezona mai mult cu o ședere în țara noastră.

„Acești oameni sunt mult mai legați de țara lor decât de Vest. Au ajuns în România cumva conjunctural, probabil că ar fi plecat în Vest până acum, ca mulți compatrioți ai lor sau ai noștri. Mai curând aș spune că e o șansa că acești oameni să vadă în România o gazdă primitoare cultural, la nivel de obiceiuri de muncă decât de țările din vest în care ar fi putut să meargă. Ca număr e dificil de estimat acum”, a mai declarat specialistul.

Citește și: Godean (Adecco): Oamenii din Ucraina evită să lucreze în România

Oportunități și pentru nomazii digitali

Legea ce permite acordarea de vize de lungă durată pentru nomazii digitali a fost adoptată de Parlamentul României la finalul anului 2021. Un nomad digital este acel străin angajat cu contract de muncă la o companie înregistrată în afara țării din care face parte și pentru care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor. Specialiștii din piața muncii spun că se așteaptă ca și nomazii digitali să ajungă în România, în contextul conflictului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Ajută foarte mult pentru anumite cateogorii de joburi recenta viză pentru nomazii digitali. Încă o dată vorbim de cele nouă luni. Există un cadru perfectibil în care și companiile și refugiații pot găsi o cale comună. E important că s-au creat grupuri de lucru formale și informare și care încearcă să pună soluțiile cap la cap. Voluntariatul ajută foarte mult prin prisma companiilor care încerca să își aducă colegii sau familiile colegilor în România și să găsească un mod de a se întreține singuri. Ce am observat la migranți este că sigur nu își doresc un tip de ajutor de tipul `milă` să îi zicem. Migranții sunt dornici să se gospodărească singuri, să muncească să își câștige acest drept la viața într-o atmosfera de respect”, a mai precizat Valentin Dima, senior consultant K2S - Key 2 Success.

Până în data de 7 martie 2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 80.044 de persoane, dintre care 29.636 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,7% faţă de ziua precedentă).

De la declanşarea acestei crize și până la data de 07.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 291.081 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 208.863 cetăţeni ucraineni, potrivit datelor furnizate de Poliția de Frontieră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri