Companiile din România iau în calcul o creștere salarială de aproximativ 7%, în timp ce aproape o treime dintre angajatorii locali vor să-i lase pe angajați să aleagă forma de lucru pe care o preferă între munca de acasă și cea de la birou, se arată într-un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits.

Raportul acoperă principalele tendințe anticipate pentru acest an în zona de compensații și beneficii precum și abordarea companiilor în ceea ce privește reluarea activității de la birou, pe parcursul acestui an:

  • Creșterea salarială medie luată în calcul de companii este de 7% pentru anul 2022
  • Aprilie este luna în care aproape o treime dintre companii implementează majorările salariale pentru anul în curs
  • 36% dintre companii anunță că oferă flexibilitate totală angajaților care vor putea alege să lucreze de acasă sau de la birou.
  • Doar 15% dintre companiile care au răspuns studiului intenționează majorarea valorii tichetului de masă în acest an.
  • Companiile oferă tichete de masă a căror valoare medie este de 18 lei/tichet.

„Politicile de beneficii și practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retenția și motivarea angajaților în condiții de eficiență economică. După creșteri salariale medii constante de 4-5% în ultimii ani, majorarea de 7% estimată pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflației păstrând si sustenabilitatea economică a măsurii”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Narcis Popescu, Director Consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania.

Beneficii și sprijin financiar pentru angajații care lucrează de acasă

Raportul citat mai arată că doar 18% dintre companii au ales să acorde beneficii financiare pentru angajații care lucrează de acasă în condițiile legii nr. 296/220. Valoarea medie brută a sprijinului financiar anual acordat unui angajat este de 1679 de lei potrivit companiilor care acordă acest tip de sprijin. 13 companii au precizat că acordă acest tip de sprijin lunar în timp ce 11 companii concentrează beneficiul într-o plată unică anuală.

Cum au de gând companiile să organizeze revenirea la birou în 2022?

Mai bine de o treime dintre companiile care au transmis informații (36%) anunță că vor oferi flexibilitate totală angajaților care vor putea alege dacă doresc să continue să lucreze de acasă sau de la birou. În același timp, 21% dintre companii mizează pentru un program mixt de lucru pentru angajați: 3 zile de la birou și 2 zile de acasă. Doar 9% dintre companii au de gând să revină la un mod de lucru bazat doar pe prezență fizică la birou.

16% dintre companii adoptă modalități diverse ale programului de lucru, în ponderi diferite, opțiunile sunt: mod de lucru diferit, adaptat în funcție de natura activității postului sau departamentului, 4 zile de la birou, o zi de la birou sau program de lucru integral de la birou.

Tendințe în compensații și beneficii: creșterile salariale în 2022

Total majorare salarială

Medie

Număr companii care au răspuns

Creștere generală

7.00 %

166

Creștere de merit

4.80 %

162

Creștere determinată de inflație

1.75 %

156

Sursa - Mercer Marsh Benefits

Creștere de merit

Medie

Număr companii care au răspuns

Executive Increase

5.00 %

152

Middle Management

5.00 %

157

Specialiști

5.00 %

156

Muncitori / Poziții administrative

5.00 %

151

Sursa - Mercer Marsh Benefits

Creștere determinată de inflație

Medie

Număr companii care au răspuns

Executive

2.00 %

107

Middle Management

3.00 %

108

Specialiști

3.00 %

108

Muncitori / Poziții administrative

3.20 %

111

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri