UPDATE 09:05 - Guvernul a decis oficial ca salariul minim să fie 3.000 de lei, din care 200 de lei nu vor fi impozitați. Totodată, Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social a stabilit valoarea de 4.000 de lei pentru salariul minim în construcții.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se va majora începând cu 1 ianuarie 2023, conform proiectului elaborat de Ministerul Muncii și va fi mai mare 17,6% comparativ cu decembrie 2022. Salariul minim brut este în prezent 2.550 de lei, bani din care angajatul rămâne în mână cu 1.524 de lei. În prezent, 1,3 milioane de angajați din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va ajunge la 3.000 de lei brut, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună. De această majorare vor beneficia peste 2,1 milioane de angajați din România, conform datelor de la Ministerul Muncii.

Partea proastă este că în munca necalificată se se păstrează acest trend, de acordare a salariul minim pe economie. Numai că munca necalificată devine muncă calificată, pentru că trebuie să-i înveți pe oameni. Ok, lucrezi cu ei, dar dacă lucrează pe șantier, trebuie să învețe meserie. Deci în momentul acela și așteptările lor salariale cresc”, a declarat Maria Crișu, Head of Payroll în cadrul Accace România, invitată la emisiunea HR Talks.

Până la momentul redactării acestui articol, guvernanții încă nu au ajuns la o decizie cu privire la suma de 200 de lei care a fost propusă de Ministrul Marius Budăi ca fiind una neimpozabilă, dar care, cel mai probabil va fi suportată tot de angajator, în plus față de cei 3.000 de lei. Prin urmare, toată povara fiscală a creșterii lefurilor îi lovește cel mai rău pe angajatori, după cum atrăgea atenția și Romulus Badea, tax partner în cadrul Soter & Partners.

Noi am făcut deja niște simulări pentru că existau curiozități, am fost întrebați cât câștigă angajatul în plus? Rezultat a fost undeva la 100 și ceva de lei în plus care-i rămân în mână, dar taxele datorate de angajator cresc, tot așa, în jur de 100 de lei. Dar trebuie să mai ținem cont de faptul că salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei, dar sunt taxați practic 2.800 de lei pentru că există acea excepție de 200 de lei.

Maria Crișu, Head of Payroll Accace România (foto)

Maria Crișu, Accace România

Aproximativ 856.830 de români au în prezent un salariu minim brut garantat în plată de 2.550 lei ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din cei 5.265.252 de angajați din economia românească. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia, cu exactitate, 2.181.134 de salariaţi.

„De asemenea trebuie să ținem cont de faptul că cumva această creștere e adevărat că impactează pe bugetul de cheltuieli al angajatorilor, dar în același timp trebuie să ne gândim să le acopere măcar parțial pentru angajați această inflație care devine tot mai presantă”, a mai adăugat specialistul de la Accace România.

„Dacă chiar îți dorești să păstrezi anumiți angajati, aș zice ca măcar cu inflația să fie actualizate salariile”

În 2023 este necesar ca salariul să rămână principalul pilon prin care un angajator trebuie să-și rețină angajații. Presiunile pe creșterea salariilor vor continua și în anul care vine, cu toate ar fi de așteptat să vedem procente ușor mai mici, spun specialiștii de la Pwc România, într-un studiu.

Independent de alte beneficii primite, oamenii cheie dintr-o companie au nevoie de un salariu motivant care să-i facă să se simtă că munca lor este remunerată la adevărata valoare. De altfel, tot salariul trebuie să reprezinte și componenta principală care poate reține talentele în țară și care poate estompa din „exodul creierelor”.

„Aș zice o tendință mare de creștere în zona beneficiilor, însă dacă vrei și dacă chiar îți dorești să păstrezi anumiți angajati, aș zice ca măcar cu inflația să fie actualizate salariile și o consider o recomandare. În orice companie există oameni cheie și trebuie să ne păstrăm oamenii pe care ne bazăm și nu numai”, spune Maria Crișu.

Citește și: Când va ajunge salariul mediu net să treacă de 5.000 de lei în România

Românii nu s-au bucurat în număr mare de creșterea veniturilor salariale în 2022. Mai bine de două treimi dintre angajații din România au același salariu ca la finalul lui 2021, arată datele unui studiu realizat de CEC Bank și FinZoom.ro. Astfel, doar în cazul a 27,7% dintre angajați au beneficiat de majorări, dar acestea nu au fost considerabile. 47% dintre cei care au luat parte la sondaj au spus că majorarea a fost de până în 5%, iar 36,8% au vorbit despre majorări cuprinse între 5% şi 10%.

Menționăm că în România, salariul mediu net a depășit 4.000 de lei în septembrie 2022. Dintre statele membre UE doar în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia salariul mediu net este sub 1.000 de euro pe lună.

Acest transcript (articol) a fost realizat cu ajutorul soluției software Vatis Tech care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%).

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri