Datele noi privind egalitatea de gen publicate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) arată că nu există nicio țară în Europa în care femeile să câștige mai mult decât bărbații, în ciuda faptului că femeile au niveluri mai mari sau aceleași niveluri de educație ca bărbații.

Conform raportului UNDP, în 59 de țări, femeile depășesc în mod obișnuit bărbații în ceea ce privește ani medii de școlarizare, cu o diferență ușoară cuprinsă între doi ani și aproximativ o lună. Același raport dezvăluie că există în total 17 țări din Europa în care femeile urmează mai multă educație, dar veniturile lor anuale rămân mai mici în comparație cu bărbații, conform informațiilor de pe Erudera.com.

În România, bărbații merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile și câștigă cu 11.320 de dolari (10.440 de euro) mai mult decât femeile.

Subevaluarea muncii femeilor este o problemă prominentă în forța de muncă de astăzi. Cu toate diferențele măsurabile dintre sexe, o parte semnificativă a decalajului de venit între sexe rămâne inexplicabilă. În special, statisticile arată că femeile sunt reprezentate disproporționat în ocupări cu salarii mai mici care oferă beneficii reduse, ceea ce joacă un rol cheie în perpetuarea acestei disparități salariale. Această situație necesită un efort cuprinzător pentru a aborda factorii sistemici care contribuie la acest decalaj salarial de gen și pentru a asigura compensații corecte pentru toți.

Alma Miftari, Erudera

Ce se întâmplă în alte țări din Europa

Cercetarea UNDP arată, de asemenea, că în Bulgaria, femeile petrec cu două luni mai mult la școală decât bărbații, dar câștigă cu 10.248 de dolari (9.451 de euro) mai puțin decât bărbații, în timp ce în Suedia, ele petrec patru luni suplimentare la școală în comparație cu bărbații, dar câștigă cu 9.746 de dolari (8.987 de euro) mai puțin decât bărbații.

În Republica Moldova, femeile petrec o lună în plus la educație pentru a câștiga 8.007 dolari (7.384 euro) și 5.874 dolari (5.417 euro) mai puțin decât bărbații.

În Ungaria, bărbații petrec trei luni în plus la educație în comparație cu femeile și câștigă 14.353 de dolari (13.237 de euro) mai mult decât ele.

În Serbia, bărbații petrec opt luni în plus la școală decât partenerele de sex feminin. Cu toate acestea, câștigă un venit anual total de 23.270 de dolari (21.462 de euro) în comparație cu 15.306 dolari (14.116 euro) cât încasează femeile. Aceasta reprezintă o diferență de 7.964 de dolari (7.345 de euro) pe an, indicând o sursă de discriminare în ceea ce privește obținerea veniturilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri