Concentrația semnificativă a muncitorilor străini în capitală se datorează mai multor factori, printre care primează paleta largă de oportunități profesionale, dar și calitatea vieții mai bune în comparație cu celelalte regiuni ale țări.

Fie că vorbim de muncitori din Sri Lanka, angajați din Pakistan sau oameni veniți din Nepal, personalul străin din România a pătruns în piața muncii din România, suplinind deficitul de personal existent în diverse sectoare. În acest articol, vom descoperi în ce zone ale țării sunt prezenți cei mai mulți muncitori străini.

Capitala conduce detasat la numarul de muncitori straini

Nu ne surprinde faptul că Bucureștiul, capitala României, găzduiește aproape 56.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. Acest număr reprezintă mai mult 44% din numărul total de imigranți aflați pe teritoriul național și surprinde o imagine clară a unei tendințe de recrutare în creștere.

În timp ce capitala rămâne un centru al diversității culturale, Constanța și Timiș sunt următoarele destinații preferate de muncitorii străini, acolo unde le este oferită șansa de a câștiga un trai decent, dar și munca într-un mediu înconjurător atractiv.

Și alte orașe din România, precum Iași, Suceava, Cluj sau Oradea, prezintă potențialul unei economii diversificate, oferind venituri bune în comparație cu țara natală a muncitorilor străini. Mai mult, costul minim al vieții în orașele din provincie, prin chirii mai ieftine și transport mai accesibil, încurajează muncitorii să economisească mai mult din salariile lor.

In ce domenii gasim cel mai des muncitorii straini

Se observă faptul că majoritatea personalului străin se află în zonele caracterizate de activități economice în creștere, unde predomină proiectele de construcții și unde industria HoReCa este în plină dezvoltare.

Având în vedere faptul că România se confruntă cu un deficit semnificativ al forței de muncă, în special în sectorul construcțiilor, devine clar faptul că angajatorii vor recurge la recrutarea de personal din afara țării. Astfel, o tendință din ce în ce mai regăsită se face cunoscută: apelarea la muncitori constructii Asia.

Recrutarea muncitorilor asiatici în sectorul construcțiilor aduce multiple beneficii, evident fiind avantajul economisirii costurilor proiectelor prin salariie mai mici acceptate de muncitorii străini. Mai mult, productivitate sporită datorită eticii lor impecabile în abordarea muncii rezultă în finalizarea proiectelor la timp, în mod eficient și eficace.

Pentru că lipsa de muncitori calificați este resimțită și în industria ospitalității, hotelurile, restaurantele și cafenele din România angajează din ce în ce mai mult personal din țări precum Vietnam, Nepal, Sri Lanka sau Bangladesh.

Muncitorii străini sunt apreciați pentru disciplina și hărnicia de care dau dovadă în interacțiunile zilnice. Mai mult, amabilitatea și abilitățile lor interpersonale îi recomandă și pentru alte sectoare de muncă ce includ contactul uman, precum îngrijirea copiilor sau asistarea bătrânilor.

Tendinta in crestere de recrutare a muncitorilor straini pentru locurile lasate vacante de romani

Printre motivele care ilustrează tendința de recrutare a personalului străin se evidențiază factori precum migrația și politicile guvernamentale din țara noastră.

În contextul în care forța de muncă națională se află în declin, mulți români alegând să emigreze în alte țări europene pentru a-și câștiga salariul, apelarea la serviciile de recrutare a muncitorilor străini este o tendință evidentă.

Pe lângă abilitățile și dedicarea personalului străin, etica profesională și adaptabilitatea la diverse situații de muncă îî recomandă pentru a soluționa lipsa angajaților naționali. Mai mult, încercările de recrutare personal Nepal sau a muncitorilor din alte țări din Asia sunt argumentate de salariile mai mari oferite în țara noastră, precum și de mediul de lucru ofertant.

Mai mult, politicile guvernamentale din România facilitează angajarea de muncitori străini și încurajează integrarea acestora în piața muncii românești.

Având în vedere deficitul forței de muncă de la nivel național, prezența personalului străin în diversele zone ale țării nu mai surprinde. Tendințele de recrutare a personalului din Asia vor continua să crească în anii următori, prin urmare este important să înțelegem avantajele pe care le oferă aceștia în contextul economiei naționale.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri