Angajații din întreaga lume folosesc în secret ChatGPT ca să-și rezolve diferite sarcini primite la locul de muncă. Mulți dintre ei utilizează software-ul care are la bază inteligență artificială pentru că le este teamă că ar putea fi înlocuiți foarte ușor, după cum arată o nouă cercetare realizată de Microsoft și LinkedIn.

Utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă a ajuns la cote maxime. Angajații „își eliberează” mult din programul încărcat folosind ChatGPT, în contextul în care multora le este teamă să nu rămână în urmă tehnologiei. S-a constatat că, deși 75% dintre angajați folosesc inteligența artificială la locul de muncă, peste jumătate dintre respondenți nu vor să admită că o folosesc pentru cele mai importante sarcini. Acest lucru se datorează faptului că 53% dintre cei care folosesc inteligența artificială la locul de muncă pentru cele mai importante sarcini sunt îngrijorați că acest lucru i-ar putea face să nu fie, în fapt, indispensabili, potrivit CNBC.

În plus, aproape jumătate dintre angajați sunt îngrijorați că AI va înlocui locurile de muncă și iau în considerare să-și schimbe locul de muncă în anul următor.

Colette Stallbaumer, directorul general al Microsoft Copilot și cofondatorul Microsoft WorkLab, a declarat pentru sursa citată că angajații trebuie să-și depășească temerile și să înceapă să adopte AI, „pe față” ChatGPT.

„Cu cât poți să înveți mai mult ca angajat, cu atât situația ta va fi mai bună. Cred că oamenii trebuie să depășească acea cocoașă care se formează din cauza fricii și să treacă la o mentalitate care să sporească dezvoltarea lor individuală. Ei trebuie să vadă oportunitatea de a deprinde aceste abilități”, a spus Stallbaumer.

Cercetarea realizată de Microsoft și LinkedIn a analizat tendințele globale la nivelul muncii printr-un sondaj efectuat în 31 de țări inclusiv SUA, Regatul Unit, Germania, Franța, India, Singapore, Australia și Brazilia, la care au răspuns 31.000 de persoane.

Șefii sunt dornici să angajeze angajați cu aptitudini AI

Potrivit cercetării, recrutările de specialiști care au competențe AI au crescut cu 323% în ultimii opt ani. Mai mult, și angajații care știu să folosească instrumente AI precum ChatGPT și Microsoft Copilot sunt, de asemenea, la mare căutare.

Studiul a arătat că 66% dintre lideri au spus că nu ar angaja pe cineva fără abilități de inteligență artificială și 71% dintre lideri ar prefera să angajeze un angajat mai puțin experimentat, cu abilități de inteligență artificială, decât o persoană mai experimentată, dar fără ele.

Deși șefii apreciază cunoștințele AI la locul de muncă, ei nu adoptă o abordare activă pentru a dezvolta abilitățile angajaților. Aproape jumătate dintre directorii americani nu investesc în prezent în instrumente sau produse AI pentru angajați și puțin peste un sfert dintre companii intenționează să ofere cursuri despre AI generativă în acest an. Totuși, doar 39% dintre oamenii din întreaga lume care folosesc AI la locul de muncă, au primit instruire specifică de la angajatori pentru a folosi acest instrument.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri