Astfel, dorinta investitorilor straini de a patrunde pe piete care se afla in plina dezvoltare a condus la o crestere a numarului de locuri de munca, dar si la o cerere din ce in ce mai acuta de personal calificat. Cresterea economica sustinuta a permis accesul angajatilor romani la functii de top management, pentru care de cele mai multe ori nu detin calificarile necesare. In acest fel, piata de training din Romania, dar si din tarile est europene, va continua sa se dezvolte si sa se consolideze intr-un ritm constant, spun specialistii Assesment Systems, companie de cercetare si consultanta in domeniul resurselor umane.

„Ritmul de crestere pe piata de training din Europa de Est este mult mai ridicat in comparatie cu tarile din vest care au deja o economie stabila”, a declarat pentru Wall Street Rostislav Benak, managing director Assesment Systems. Benak apreciaza ca, desi perioada de acomodare a unei companii nou intrate pe o piata a unei tari aflata in tranzitie este mai mare decat in cazul statelor cu o economie stabila, castigurile obtinute intr-un timp mai scurt sunt net superioare celor din tarile dezvoltate.

Coborarea standardelor si a procedurilor care reglementeaza anumite domenii pe deoparte, si absenta unor organisme de control pe de alta parte, determina companiile sa accepte sa plateasca un pret mai mare pentru servicii sub nivelul celor din tarile din vest, servicii care nu ar supravietui in conditii de competitivitate ridicata, a adaugat Rostislav Benak.

Astfel, preocuparea pentru dezvoltarea si managementul talentelor si liderilor este o chestiune la ordinea zilei in piata actuala si in mediul de business romanesc. Tot mai multe companii gasesc investitia in oamenii lor ca fiind una cheie si de mare impact pe termen lung. „Diferentiatorul intre un business de succes pe termen lung se leaga fara doar si poate de oamenii sai. De aceea evaluarea si dezvoltarea acestora devine o chestiune prioritara”, sustine Madalina Didea, Managing Partner, Hart Human Resource Consulting.

Evaluarea personalitatii, a zonelor de risc comportamental in situatii de stress si presiune, precum si a valorilor individuale devin elemente extrem de utile in arii precum selectia, dezvoltarea, coaching-ul, managementul carierei, ce au ca finalitate imbunatatirea performantelor in zona de talente si leadership.

Citeste si:

Pe piata locala, instrumentele utilizate pentru evaluarea si dezvoltarea la nivel individual a liderilor se regasesc in programul de evaluare Hogan, implementat de furnizorul de servicii de consultanta in resurse umane Assesment Systems prin intermediul companiei Hart Human Resources Consulting.

Costurile pentru aplicarea unui astfel de program variaza foarte mult in functie de serviciile aditionale adaugate aplicarii evaluarilor Hogan.

Evaluarile Hogan, fara a include nici un serviciu aditional pornesc de la 100 de euro pana la 300 de euro, in functie de target grup si de volumul de evaluari pe care isi propune o companie client sa il achizitioneze. Programele de selectie si on boarding la nivel managerial au o durata de maxim o zi, in timp ce programle pentru dezvoltarea manageriala individuala pot dura de la 1 luna, la 6 luni.

Sistemul Hogan Assessment ofera posibilitatea de a evalua potentialul uman dintr-o pluri-perspectiva: personalitatea si imapctul asupra jobului, valorile si motivatiile individuale cat si compatibilitatea cu cultura organizatioala si setul de comportamente accentuate ce pot aparea in situatii de stres si care pot conduce la esec profesional.