Una dintre cele mai inovatoare tactici pe care tehnologia le-a adus pe piata resurselor umane este recrutarea folosind un un instrument dificil de gestionat: internetul, scrie smartbiz.com.

Una dintre barierele pe care le impune acest mijloc de comunicare si de recrutare este distanta spatiala dintre angajator si candidat. Recruterii analizeaza un CV si raspunsurile la intrebari ale candidatului fara sa il poata vedea fata in fata si fara sa studieze mimica sau gesturile acestuia.

Ce se intampla daca un angajator citeste profilul de MYSpace sau Facebook al unui candidat? Dar ce parere isi va face un candidat care citeste profilul angajatorului pe unele site-uri de socializare?
Dupa cum arata unele statistici, folosirea noilor instrumente oferite de internet este o tactica productiva. Daryl Ohrt, fondatorul companiei VID, declara pentru smartbiz.com ca foloseste cu succes internetul cand face recrutari.” Tocmai ce am angajat o persoana in companie si inca nu am intalnit-o fata in fata. Vom da mana si vom face cunostinta in prima sa zi de lucru”, a spus Ohrt.

El identifica cateva trasaturi specifice mediului online care eficientizeaza recrutarea de personal.

Potentialul angajat poate fi recrutat de oriunde in lume, dand o coloratura internationla oricarui proiect de HR. “Ca un om care detine o afacere mica, sunt uimit sa primesc CV-uri din Iran. Prin plasarea unui anunt pe internet, sansele ca persoanele sa aplice pentru oferta cresc de 1.000 de ori”, a spus Ohrt.

Cand internetul era abia la inceput, ziarele specializate pe anunturi reprezentau singura optiune pentru promovarea unui post vacant. Persoanele pretentioase puteau cumpara reviste mai scumpe sau ziare cu tiraj mare pentru a putea gasi mai multe anunturi. Acum insa, la distanta de un click, un potential candidat poate afla si aplica pentru job-urile dorite. In schimb, angajatorul care posteaza anunt pe internet ajunge la o audienta diversificata, raspandita in mai multe tari si isi incrementeaza astfel sansele de a gasi angajatul potrivit.

Interviurile nu se mai tin in biroul conventional pentru astfel de intalniri.” Primul interviu cu Rob, cel mai recent angajat, nu a avut loc in biroul meu si nici in vreun birou special destinat pentru intalniri. Nu s-a desfasurat nici macar in cladirea in care avem sediul. Rob statea acasa in fata calculatorului sau prevazut cu wabcam, iar eu stateam in fata laptop-ului meu. Am folosit programul iChat. Primul interviu a fost realizat prin fereastra unui videochat. Cand am ajuns la interviul final, Rob a fost intervievat de o echipa de oameni, dar in tot acest timp candidatul a stat in propria casa si a dialogat prin internet. Am auzit ca unele companii folosesc chiar SecondLife pentru inerviuri, insa exista dezavantajul de a pierde din vedere limbajul non-verbal al intervievatului”, spune Daryl Ohrt.

Ohrt sustine ca angajatii si angajatorii ar putea posta fotografii pe flikr, asa incat fiecare dintre parti sa invete si sa-si dea seama, pe cat posibil, cu ce tip de persoane va colabora.” Si Rob si compania noastra aveam fotografii uploadate pe flikr. Deci chiar inainte ca Rob sa ne trimita CV-ul, el avea o idee despre ce inseamna sa fii un membru al echipei noastre pentru ca a vazut toata colectia noastra foto. A vazut inclusiv cum aratau spatiile si birourile in care lucram”, a declarat Orth pentru smartbiz.com.

Desigur, consultarea albumului foto nu este un imperativ. Pentru companiile in care munca este realizata de echipe de oameni, fotografiile ar putea juca un rol important pentru ca ofera informatii despre angajati pe care nu le poti obtine in cadrul unui interviu oficial.

O alta tactica care se poate aplica in mediul online este oferta salariala, orarul de lucru si negocierea acestora via email.

“In acest fel nu exista neintelegeri. Totul este scris negru pe alb si fiecare dintre parti stie exact care sunt expectatiile celuilalt. Email-ul este ideal pentru detalierea ofertelor salariale, a beneficiilor sau a politicii companiei. In plus, nu am pierdut timp pretios pentru a stabili o ora convenabila la care putem vorbi prin telefon sau ne putem intalni, asa incat fiecare dintre noi si-a facut datoria conform propriului orar”, a declarat Orth.

Compania condusa de Orth se va intalni cu Rob in curand si, dupa cum spune managerul, nu vor exista nici un fel de probleme de comunicare pentru ca, in timpul conversatiilor in spatiul virtual, cei doi au avut timp sa se cunoasca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Retelele de internet din Bucuresti, mai stabile decat in Olanda