Date recente arata ca productia industriala in Germania, cea mai bine cotata economie a Europei, a inregistrat cele mai mari turbulente de la unificarea tarii din 1990.

Liderii in business spun ca in Uniunea Europeana numarul disponibilizatilor ar putea atinge anul acesta cota de 4,5 milioane si cer Bancii Centrale Europene sa acorde imprumuturi cat mai consistente.

Business Europe, cel mai mare grup de angajatori din Europa, solicita bancii centrale sa injecteze fonduri in companii prin cumpararea “commercial paper”, un pas pe care statul american l-a facut prin imprumuturile luate de la Rezerva Federala. Grupul de lobby sustine ca Banca Europeana de Investitii, salvarea financiara pe care ar acorda-o UE, ar trebui sa extinda ajutorul financiar si catre companii.

“Deteriorarea rapida a balantei dintre cerere, oferta si greutatea de a accesa noi finantari a devenit o amenintare la adresa supravietuirii unor companii si o grija permanenta pentru firmele europene”, a spus BusinessEurope.

Pierderea a 4,5 milioane de locuri de munca ar ridica rata somajului in Uniunea Europeana la 9% in 2009, cu doua procente mai mult decat in urma cu un an. BusinessEurope se asteapta ca doua milioane de locuri de munca sa fie desfiintate numai in Spania si Marea Britanie.

“Recesiunea este din ce in ce mai vizibila. Conditiile din sectorul industrial german se deterioreaza cu o rapiditate alarmanta, iar colapsul altor industrii nu este departe”, a spus Carsten Brzeski, unul dintre economistii ING. In ciuda cresterii presiunii politice de a pastra un numar cat mai mare de job-uri, liderii guvernelor europene s-au aratat rezervati in a injecta fonduri cerute de catre S.U.A.

Atat Europa, cat si Statele Unite ale Americii isi vor stabili politicile de imprumut fiscal la summitul G20 ce va avea loc la Londra in luna aprilie. S.U.A., care in luna februarie a acestui an a deblocat fonduri-stimul in valoare totala de 787 miliarde de dolari, doreste ca si tarile europene sa cheltuiasca mai mult pentru redresarea economica.