Cu toate ca economistii avanseaza ideea unei usoare ameliorari a mediului economic, numarul de disponibilizari in S.U.A. a atins cota de 419.000 de noi someri in luna aprilie, anunta cotidianul Wall Street Journal. Cu toate acestea, analistii se bucura pentru acest numar, intrucat el reprezinta cel mai scazut prag al concedierilor din ultimele sase luni.

“Oricum am privi piata fortei de munca in vremuri de calm economic, 419.000 de concedieri ar fi fost o cifra dramatica. In actualul context, vestea numarului de disponibilizati e o stire pozitiva”, a comentat Ian Sheperdson, economist-sef pentru High Frequency Economics.

“Datele actuale sugereaza, fara indoiala, o stagnare a crizei, ceea ce inseamna ca in anul care urmeaza ne asteptam la o usoara revenire a pietelor”, a spus Rick MacDonald, director al departamentului de analiza al Action Economics.

Relativa calmare a turbulentelor economice a fost resimtita in toate sectoarele de activitate, conform lui Joel Prakken, presedinte al Macroeconomic Advisers, firma de consultanta care are pe statele de plata angajatii in sistem payroll ai gigantului Automatic Data Processing Inc.

Sectorul FMCG American a pierdut in luna aprilie aproximativ 262.000 de locuri de munca, cu 40.000 mai putine decat in luna martie a anului curent. Companiile din sectorul manufacturier au taiat aproape 160.000 de posturi din organigrama, dintre care 95.000 in constructii.

Serviciile au eliminat 229.000 de slujbe numai in luna aprilie, dupa ce cu o luna inainte numarul somerilor din aceasta industrie crescuse cu 324.000. Conform raportului Departamentului de Munca American (Labor Department), este prima luna in recesiune cand FMCG depaseste Serviciile in numarul de concedieri.

In sectorul privat disponibilizarile au atins o cota-record de la inceputul recesiunii in luna decembrei a anului trecut – 5, 27 de milioane de slujbe pierdute. In luna aprilie, companiile de talie medie au ramas fara 231.000 de salariati, in timp ce firmele care au sub 500 de angajati au disponibilizat 183.000 de persoane.

Chiar daca cifrele mentionate par semnificative, compania de consultanta in resurse umane Challenger Gray Christmas sustine ca piata pare a se redresa. Cifrele de disponibilizari ale corporatiilor au scazut in medie cu 12% in aprilie, cel mai bun scor inregistrat din luna octombrie a anului 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
LinkedIn are de platit 6 mil. dolari unor fosti si actuali angajati