Desi angajatii trecuti de 55 de ani sunt cei care isi pun problema stabilitatii la locul de munca din cauza varstei, recesiunea pune in garda si tinerii de 20-30 de ani, care au aceleasi sanse de disponibilizare ca si seniorii, anunta cotidianul Wall Street Journal.

Angajatii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani suporta chiar un grad mai mare de risc in ceea ce priveste pierderea locului de munca, de cele mai multe ori angajatorul adoptand metoda "ultimul venit, primul plecat", potrivit statisticilor avocatilor specializati in dreptul muncii. In plus, angajatii tineri, care nu au familie sau copii de intretinut sunt primii pe lista disponibilizatilor.

Astfel, rata somajului in cazul celor intre 25 si 34 de ani atingea pragul de 9,6% in luna aprilie a acestui an, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand aceasta nu depasea 4,9%. In ceea ce priveste angajatii trecuti de 55 de ani, rata somajului aproape ca s-a dublat fata de anul trecut, de la 3,3% la 6,2%.

Companiile prefera insa sa disponibilizeze tineri platiti la cel mai jos nivel salarial si cu putina experienta in munca, evitand concedierea seniorilor care au salariu mare si experienta. Gerald Maatman, director adjunct al organizatiei specializate in litigii si reprezentanta a angajatorilor, declara ca a primit mai multe anunturi pentru disponibilizarea tinerilor, comparativ cu anii anteriori. Anunturile au venit cu precadere din state ca New Jersey si Michigan, care au adoptat totusi legi de protejare impotriva discriminarii si in cazul persoanelor tinere.

Insa, in general, procesele avand ca mobil discriminarea pe baza de varsta sunt intentate intr-o proportie mai mare de catre angajatii de peste 40 de ani. Procesele se dovedesc mai costisitoare pentru companii decat plata salariului acelui subaltern si pot dauna serios imaginii companiei, potrivit Andreie Ryan, managing partner al casei de avocatura Fisher & Phillips LLP.

“Tinerii reprezinta un risc mai mic din punct de vedere juridic, mai ales cand vine vorba despre disponibilizari. In timp ce majoritatea statelor americane au adoptat legi care protejeaza angajatii cu varsta mai inaintata, doar cateva districte au legi care protejeaza si tinerii angajati”, a precizat ea.

“Companiile evita sa concedieze seniori, dar, in multe cazuri, cand exista un sistem de recompensare a experientei prin numeroase sporuri si bonusuri, angajatorul nu are de ce sa isi faca griji”, completeaza Gerald Hathaway, director adjunct al departamentului ce se ocupa cu problematica restructurarilor in cadrul casei de avocatura Littler Mendelson.

In domeniul educatiei, americanii iau masuri pentru a proteja in special cadrele didactice cu experienta bogata in domeniu. David Schauer, directorul unei scoli din Arizona, a trimis notificare pentru concedierea a 68 de profesori, majoritatea aflati la inceputul carierei.

Impactul emotional in ceea ce priveste disponibilizarile pot afecta deciziile managerilor, in momentul in care trebuie sa aleaga cine ramane si cine pleaca, dar, in aceeasi masura, poate afecta si perceptia tinerilor asupra pietei fortei de munca.

Cu toate acestea, portretul robot al celor cu cele mai multe sanse de a continua sa vina la slujba este reprezentat de persoanele trecute de 35 de ani, cu o familie cu copii in grija si care demonstreaza ca sunt necesari companiei pentru care lucreaza.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie