Electrica va notifica Enel in a doua parte a anului ca doreste sa vanda actiunile detine la cele doua companii desprinse din fosta Electrica Muntenia Sud (EMS), preluata de grupul italian in 2008, a declarat pentru Mediafax Eugen Bradean, directorul adjunct pentru afaceri corporatiste din Electrica.

"Electrica vrea sa vanda actiunile la Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia, in conformitate cu strategia Guvernului. In aceasta situatie, grupul Enel ar fi obligat sa le cumpere", a afirmat Bradean.

Electrica detine cate 23,57% din actiunile Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia.

Pachete reprezentand cate 10% din titlurile celor doua companiui sunt rezervate angajatilor Electrica, care pot exercita optiunea de cumparare in fiecare an in perioada 2009-2012.

Potrivit contractului de privatizare incheiat cu Enel, Electrica are optiunea de a vinde 13,57% din actiunile celor doua companii care inglobeaza activele si operatiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

In urma cu un an, Executivul estima ca din vanzarea actiunilor Electrica ar obtine 93,1 milioane lei (22,6 milioane euro) de la Enel Energie Muntenia si 683,3 milioane lei (165,8 milioane euro) de la Enel Distributie Muntenia.

Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia alimenteaza cu energie Bucurestiul si judetele Giurgiu si Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienti.
Grupul italian a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud. Grupul italian a derulat o majorare de capital in valoare de 425 milioane de euro, ajungand la o participatie de 64,4%.

La sfarsitul anului 2009, pretul a fost ajustat in sus cu 38 de milioane euro, suma platita statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Enel este prezent din 2005 pe piata romaneasca a distributiei si furnizarii de electricitate, cand a privatizat filialel Electrica Banat si Dobrogea.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si