In acelasi timp, 45% dintre respondenti au afirmat ca nu si-au facut un control medical de rutina in ultimii doi ani, in timp ce 6% nu au fost niciodata la un astfel de control. In comparatie cu restul tarii, persoanele din Bucuresti sunt mai atente cu sanatatea lor, astfe ca mai mult de jumatate dintre bucuresteni (55%) merg la controale anuale de rutina, in timp ce, la nivel national, procentul nu depaseste 42%.

Acelasi studiu releva ca medicul de familie este cel mai important reper in alegerea unui specialist sau a unei clinici. Astfel, peste doua treimi (69%) dintre cei intervievati folosesc recomandarea medicului de familie atunci cand aleg clinica sau specialistul. Alte surse importante de informare in acest sens sunt recomandarile familiei, prietenilor sau vecinilor (48%) si informatiile de pe internet si mass-media (16%).

Totodata, in studiu se mai arata ca increderea romanilor in serviciile medicale private creste de la un an la altul, astfel ca 57% dintre locuitorii din mediul urban au mai multa incredere in unitatile medicale private decat in cele de stat. Calitatea actului medical este cel mai important criteriu de selectie pentru mai mult de doua treimi (70%) dintre persoanele care opteaza pentru clinicile medicale private.

„Reputatia doctorilor reprezinta un alt factor important, jumatate dintre cei chestionati declarand ca are o influenta puternica atunci cand aleg sa mearga in privat. Pe urmatoarele locuri, in ordinea importantei, se situeaza atitudinea personalului medical (37%), dotarile/echipamentul medical performant (34%), pretul serviciilor oferite (28%), timpul de asteptare (23%) si sfaturile mediculul de familie (14%)”, se mai arata in datele studiului.

Citeste si:

Referitor la notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul IMAS releva faptul ca MedLife este prima mentiune a romanilor la intrebarea ”Care sunt furnizorii de servicii medicale private de care ați auzit?”, avand o notorietate spontana de 9%, la nivel national. La aceasta categorie, MedLife este urmata de Regina Maria, cu o notorietate spontana de 6%, Medcenter si Medsana cu 4%, Sanador si Medicover cu 3%.

Criteriul notorietatii spontane este cel mai important si relevant intr-o astfel de clasificare, deoarece respondentii nu primesc nici un indiciu care sa influenteze procesul de decizie.

De asemenea, locuitorii din orase mari si din Bucuresti pozitioneaza MedLife pe primul loc la categoria incredere intr-o clinica privata cu un procent de 32%. Pe locurile doi si trei, se situeaza clinicile Sanador (14%), Medicover (6%) si Regina Maria (6%).
Sondajul a fost realizat in luna august 2011, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane si reflecta atitudinea si modul de comportament al romanilor in ceea ce priveste sanatatea lor si accesarea serviciilor medicale.