Producatorii de medicamente au solicitat FMI sa intervina pe langa Guvern pentru ca taxa clawback sa fie redusa la zero in cazul medicamentelor generice, sa poata fi platita intr-un termen extins pana la minimum 210 zile si sa nu mai fie aplicata la un pret care include TVA si marja de distributie.
Solicitarile au fost transmise intr-o intalnire organizata intre reprezentantii producatorilor de medicamente si membrii delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Producatorii de medicamente au reclamat ca sistemul taxei clawback este in continuare nefunctional dupa ultimele modificari efectuate de Guvern si au cerut schimbarea formulei de calcul si a procedurilor de plata", au aratat sursele citate.
Solicitarile transmise FMI au fost ca taxa clawback aplicata medicamentelor generice sa fie redusa la zero macar pentru o anumita perioada, pentru a incuraja intrarea pe piata a acestui tip de medicamente mai ieftine, sa nu mai fie aplicata la un pret de vanzare care include TVA si marja de distributie pe langa pretul de producator si sa poata fi platita intr-un termen extins pana la minimum 210 zile, apropiat de perioada de decontare a medicamentelor.

Conform sistemului actual, taxa clawback trebuie platita in 20 zile dupa trimestrul in care au fost inregistrate veniturile.

Potrivit surselor, oficialii FMI au cerut la randul lor producatorilor de medicamente sa le transmita formule de calcul al taxei din alte state si i-au asigurat ca vor avea o noua discutie cu Guvernul pe baza acestor date.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevedea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare, in timp ce Guvernul a admis ca sistemul s-a dovedit nefunctional deoarece nu a fost colectat decat aproximativ 5% din suma previzionata.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, declara, la inceputul lunii august, ca Guvernul trebuie sa renunte la sistemul clawback din sistemul sanitar si sa vina cu o alta versiune de taxare, iar propunerea privind mecanismului de coplata trebuie sa intre in vigoare cat mai curand.

Guvernul s-a angajat de altfel in negocierile cu FMI sa clarifice cadrul legal privind taxa clawback perceputa distribuitorilor de medicamente, iar in luna septembrie a decis, prin ordonanta de urgenta, ca firmele de medicamente vor fi obligate sa plateasca o taxa trimestriala raportat la valoarea consumului de medicamente, Casa Nationala de Asigurari Sociale urmand sa comunice valoarea procentului conform unei formule matematice.

Producatorii de medicamente au reclamat insa in continuare ca sistemul este deficitar, aratand, printre altele, ca taxa clawback actuala se aplica inclusiv la TVA colectat pe vanzari de medicamente, ceea ce incalca principiile Codului Fiscal.

Citeste si Aplicarea noii taxe clawback ar putea duce piata farma cu 30% in jos


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri