Sute de manifestanti impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, adunati la Universitate duminica in jurul orei 17.00, si-au incheiat protestul tot acolo, dupa un mars pana la Guvern, luni dupa ora 2.30, ocupand o parte din strada timp de cateva ore, potrivit Mediafax.

Cateva sute de manifestanti s-au strans duminica seara la fantana de la Universitate de unde au pornit in mars spre Guvern, cerand stoparea proiectului minier de la Rosia Montana. Dupa o manifestatie de peste o ora in Piata Victoriei, unde numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, acestia s-au intors la Universitate, unde s-au asezat pe bulevard, ocupandu-l pe un sens, de la fantana pana dupa intersectia cu strada Ion Campineanu.

Inarmati cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au ramas in zona ocupata, inconjurata de fortele de ordine, cateva ore si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", agitand steaguri si pancarte cu mesaje de protest fata de proiectul minier si decizia Guvernului de a-l promova intr-un proiect de lege.

Jandarmii au securizat zona in care s-a desfasurat protestul fara a incerca oprirea acestuia, intrucat nu au avut aprobare pentru o astfel de interventie atata timp cat nu existau manifestari violente sau de tulburare grava a ordinii publice.

Manifestantii au inceput sa plece dupa ce unul dintre ei a tinut un discurs in care le-a multumit si i-a indemnat sa se reuneasca la Universitate si in serile urmatoare.

Protestul de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, a avut loc dupa ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Omul din spatele clipului eMAG: Publicitatea e intr-o faza PSD-izata