Scaderea profiturilor operationale, in al treilea trimestru, a fost cauzata de scaderea marjelor de rafinare in aceasta perioada, mai scrie Reuters.

Veniturile brute au scazut cu 27%, pana la 542 milioane de euro (695 milioane de dolari), situandu-se sub media previziunilor de 571 de milioane de euro, rezultata dintr-un sondaj efectuat de Reuters, cu participarea a 15 analisti. Profitul net a scazut cu 20%, pana la 433 de milioane de euro.

"OMV s-a confruntat, in al treilea trimestru al lui 2006, cu un mediu dificil, din cauza scaderii pretului petrolului si a scaderii accentuate a castigurilor din vanzarile engros", a anuntat OMV printr-o declaratie, in care mai preciza ca veniturile brute din sectorul de rafinare si de comercializare au scazut, de asemenea, cu 67%.

Actiunile OMV s-au depreciat cu 3,3%, pana la 43,3 euro pe unitate, dupa ce valoarea acestora a scazut, la inceputul acestui an, cu aproape 10%, din cauza tentativei nereusita a grupului de a prelua cea mai mare rafinarie austriaca, Verbund.

Reprezentantii OMV au estimat ca, pentru restul anului financiar, pretul petrolului si marjele de rafinare vor ramane volatile. "in ansamblu, ne asteptam sa obtinem, in 2006, un rezultat similar celui din 2005, avand in vedere scaderea, incepand cu luna august, a pretului petrolului", se mai precizeaza in declaratia emisa de OMV.

OMV este cea mai mare companie austriaca listata la bursa, in functie de vanzari si unul dintre liderii sectorului de rafinare si productie petroliera din Europa Centrala. Reprezentantii acestui grup au declarat anterior ca estimeaza rezultate mai bune pentru acest an, in raport cu precedentul.

Potrivit estimarilor din declaratia OMV, pretul petrolului din al patrulea trimestru al acestui an va fi mai mic decat in primele noua luni, iar rata de schimb valutar euro-dolar va ramane la nivelul curent.