Concurenta a autorizat preluarea Ceramica Iasi de catre Ugirofin

Consiliul Concurentei (CC) a autorizat concentrarea economica realizata prin dobandirea controlului unic direct asupra producatorului de caramizi si tigle Ceramica Iasi de catre Ugirofin SA Olanda

Achizitionarea de catre Ugirofin BV a pachetului majoritar de actiuni al societatii Ceramica SA, nu are niciun impact asupra niciunei piete relevante, deoarece intre partea achizitoare si societatea achizitionata nu exista suprapuneri orizontale si/sau verticale ale pietelor pe care acestea activeaza, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Analiza concentrarii economice efectuata de catre Consiliul Concurentei a aratat faptul ca aceasta operatiune nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante. Astfel, desi concentrarea economica mentionata cade sub incidenta Legii concurentei nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea operatiunii cu un mediu concurential normal.

Ugirofin BV este o societate de tip holding, a carei activitate consta in efectuarea de investitii de capital in diverse companii si in gestionarea acestor investitii. Ugirofin BV este controlata indirect de mai multe fonduri de investitii, membre ale Grupului Advent International.

Activitatea principala a societatii Ceramica SA o constituie fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii, din argila arsa. Producatorul de caramizi si tigle a afisat in prima jumatate a acestui an un profit net de 6,43 milioane lei (2,05 milioane euro), dublu fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul avansului afacerilor cu peste 35%.

Afacerile societatii s-au cifrat la 21,7 milioane lei (6,92 milioane euro), in primul semestru din 2007, in crestere cu 35,7% fata de aceeasi perioada din 2006, cand cifra de afaceri a companiei a fost de 16,04 milioane lei. Anul trecut, compania a achizitionat active in valoare totala de 25,54 milioane lei (7,5 milioane euro), in cadrul investitiei pentru noua linie de productie a blocurilor ceramice, inaugurata in octombrie.

Ceramica Iasi are un capital social de 8,16 milioane lei, divizat in 16,3 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul majoritar al Ceramica este compania Ugirofin din Olanda, care controleaza 65,88% din pachetul total de actiuni. Titlurile Ceramica sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, la categoria de baza, sub simbolul CERE.

Ceramica Iasi a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 40,66 milioane lei (12 milioane euro), in crestere cu 12% fata de anul precedent, cand compania a raportat afaceri de 36,25 milioane lei (9,86 milioane euro). Compania a afisat pentru anul trecut un profit de 6 milioane lei, in scadere cu peste 31% fata de 2005, in conditiile unor investitii masive intr-o noua linie de productie, potrivit raportarilor companiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri